Lehtikuva/Jyrki Nikkilä

”Puuta uuden tehtaan tarpeisiin riittää ilman että vaarannetaan Suomen ilmastotavoitteita.”

Vasemmistoliiton Keminmaan Kunnallisjärjestö tukee Metsä Groupin suunnitteleman uuden 1,5 miljardin euron sellutehtaan rakentamista Kemiin. Järjestön mukaan uusi tehdas toisi runsaasti uusia työpaikkoja ja samalla uutta elinvoimaa korkean työttömyyden pitkään näivettämälle muuttotappioalueelle. Pelkästään Kemin kaupunki on menettänyt vuosien mittaan lähes kolmanneksen asukkaistaan.

Kunnallisjärjestön mukaan tehdas saattaa olla alueen elinvoimaisuuden kannalta jopa yhtä ratkaiseva käänne kuin 50 vuotta sitten Kemissä avattu EU-alueen ainoa kromikaivos. Ilman sitä ei olisi Tornion terästehtaita, eikä alue tuottaisi yhdessä metsäteollisuusyritysten kanssa noin kahdeksaa prosenttia Suomen bruttokansantuotteesta.

Välilliset vaikutukset huomioiden uusi tehdas työllistäisi jopa 2 500 ihmistä, 1 500 nykyistä enemmän.

Viime vuosien aikana Kemi ja Meri-Lapin alue kokonaisuudessaan on menettänyt paljon työ- ja koulutuspaikkoja. Tämä näkyy myös alueen kuntien taloudessa ja asukasluvun alenemisena.

Uuden tehtaan myötä alueelle tulisi myös liikenneinvestointeja tiestöön ja Ajoksen satama saisi jo pitkään suunnitellun ja tarpeellisen syväruoppauksen. Myös pitkään odotettu Laurila-Tornio-Kolari -radan sähköistäminen tulisi eteen. Kaikki tämä avaisi Meri-Lapin alueelle uusia myönteisiä näköaloja tulevaisuuteen ja alavireinen kehityssuunta voi kääntyä myönteiseksi, järjestö toteaa kannanotossaan.

Sen mukaan puuta uuden tehtaan tarpeisiin riittää ilman että vaarannetaan Suomen ilmastotavoitteita. Suomen metsät kasvavat enemmän kuin niitä hakataan. Hiilinieluja puolestaan voidaan kasvattaa lisäämällä puiden istutuksia ja muita metsänhoidollisia toimenpiteitä.