Lehtikuva/Curto de la Torre

Ristiriidat ovat rieponeet vasemmistopuolue Podemosia. Vaalitappiosta huolimatta sitä saatetaan tarvita hallituksen muodostamisessa.

Vasemmistopuolue Podemos menetti lähes puolet paikoistaan Espanjan vaaleissa sunnuntaina. Se sai nyt liittolaisineen 350-paikkaiseen parlamenttiin 42 paikkaa, kun kesäkuussa 2016 pidetyissä edellisissä vaaleissa paikkamääräksi tuli 71.

Podemosin suhteellinen kannatus putosi 6,9 prosenttiyksikköä. Se sai viime vaaleissa 21,2 prosenttia, nyt 14,3 prosenttia.

Vaikka liian suoraviivaisia johtopäätöksiä ei kannatakaan tehdä, oletettavasti huomattava osa Podemosin kannatuksesta siirtyi keskustavasemmistolaiselle Sosialistiselle puolueelle (sosiaalidemokraateille). Pääministeri Pedro Sánchezin johtama sosialistipuolue PSOE nosti kannatustaan suunnilleen Podemosin tappion verran eli 6,1 prosenttiyksikköä.

Oikeistohallituksen taakse olisi vaikea saada riittävää enemmistöä.

PSOE sai 28,7 prosenttia äänistä ja 123 paikkaa.

Toinen suuri voittaja oli äärioikeiston Vox-puolue, joka nousi nollasta 24 parlamenttipaikkaan ja sai 10,3 prosentin ääniosuuden.

ILMOITUS

Suurin häviäjä oli takavuosina PSOE:n kanssa vallassa vuorotellut konservatiivinen PP eli kansanpuolue. Se menetti peräti 15,9 prosenttiyksikköä kannatuksestaan ja romahti 16,7 prosenttiin ja 66 paikkaan. Paikoista meni yli puolet.

Keskustaliberaali Ciudadanos sai 15,9 prosenttia ja 57 paikkaa.

Loput paikat menivät alueellisille puolueille.

Kakkosmies lähti

Podemosin vaalitulos vastasi suurin piirtein sitä, mitä gallupit olivat viime aikoina kertoneet.

Raskain isku Podemosille tapahtui tammikuussa, kun puolueen kakkosmiehenä pitkään toiminut Íñigo Errejón – joka yhdessä Pablo Iglesiasin kanssa oli vuonna 2014 perustamassa Podemosia – ilmoitti perustavansa uuden puolueen yhdessä Madridin pormestarin Manuela Carmelan kanssa.

Uusi puolue Más Madrid osallistuu toukokuun 26. päivänä pidettäviin Madridin aluevaaleihin.

Edellisissä vaaleissa Manuela Carmela oli mukana Ahora Madrid -vaaliliitossa, johon Podemos kuului.

Íñigo Errejón sanoi lehdistötilaisuudessa, että Más Madrid muodostetaan yksilöiden, ei puolueiden pohjalle. Hänen mukaansa Podemos on epäonnistunut politiikan välineenä, koska se ”ei ole pystynyt luomaan toivoa ja luottamusta”.

Errejónin lähtö ei ollut suuri yllätys, koska hän oli arvostellut Podemosin linjaa tiukasti jo aiemminkin. Neljä päivää lehdistötilaisuutensa jälkeen Errejón luopui myös parlamenttipaikastaan.

Repeilyä alueilla

Huippuhetkinään 2014–2015 Podemos haastoi vakavasti Espanjan silloisen kaksipuoluejärjestelmän. Parhaimmillaan se oli gallupeissa jopa Espanjan suurin puolue, sekä PP:n että PSOE:n edellä ja pitkälti yli 25 prosentin kannatuksella.

Samana päivänä kuin eurovaalit eli neljän viikon kuluttua pidetään Espanjassa aluevaalit kahdessatoista kaikkiaan seitsemästätoista hallintoalueesta. Vain Andalusiassa, Baskimaalla, Kataloniassa, Galiciassa ja Valenciassa vaalit pidetään eri rytmissä.

Espanjan perinteinen vasemmistopuolue, kommunistipuolueen ympärille syntynyt Izquierda Unida (IU), oli vielä sunnuntain vaaleissa Podemosin kanssa Unidas Podemos -vaaliliitossa. Ne olivat liitossa myös vuoden 2016 vaaleissa.

Toukokuun aluevaaleihin IU ja Podemos eivät ole liittoutuneet.

Podemos on menettänyt liittolaisiaan useilla alueilla. Näin on tapahtunut Madridin ohella Galiciassa ja Valenciassa. Myös Navarrassa ja Extremadurassa on kiistelty ankarasti.

Pablo Iglesias palasi maaliskuussa kolmen kuukauden isyyslomalta politiikan kentille. Hän piti puheen, jossa myönsi tuottaneensa pettymyksen monille. ”Olemme tuottaneet häpeää itsellemme käymällä sisäistä taistelua paikoista, asemista ja näkyvyydestä. Olemme toimineet kuin mikä tahansa muu puolue”, sanoi Iglesias.

Hallitusvaihtoehdot

Sunnuntain vaalitulos on kuitenkin sellainen, että sosialistipuolue saattaa tarvita Podemosia Pedro Sánchezin pääministerikauden jatkamiseksi.

Sánchez nousi pääministeriksi viime kesäkuussa, kun PP:n hallitus oli viimein kaatunut korruptiosotkuihinsa. PSOE:n lisäksi Sánchezin puolesta äänestivät Podemos ja kaksi katalonialaispuoluetta.

Sunnuntain ennenaikaiset vaalit järjestettiin, koska katalonialaispuolueet vetivät helmikuussa tukensa hallitukselta.

Enemmistöön tarvitaan 176 parlamenttipaikkaa. PSOE:n ja Podemosin yhteinen paikkamäärä on 165, joten enemmistön saavuttamiseen tarvittaisiin aluepuolueiden edustajia.

Toisena vaihtoehtona PSOE on pitänyt Ciudadanosia, jonka kanssa sen yhteinen paikkamäärä olisi 180 eli niukasti yli enemmistörajan.

Pablo Iglesias on ilmaissut, että Podemos olisi valmis tukemaan Sánchezia pääministeriksi. Tukipuolueen aseman sijasta Podemos haluaisi kuitenkin nyt ministeripaikkoja, mutta vaalitappio tuskin helpottaa statuksen korotusta.

PP:n rökäletappio tarkoittaa sitä, että oikeistohallituksen taakse olisi vaikea saada enemmistöä. PP:n, Ciudadanosin ja Voxin yhteinen paikkamäärä jää vielä 22 paikkaa enemmistörajasta, eikä äärioikeiston Voxin mukaan ottaminen olisi varsinkaan Ciudadanosille muutenkaan helppoa.

Ilman katalonialaispuolueiden 22 paikkaa ei oikeistohallitus ainakaan saisi enemmistöä, ja oikeistopuolueet vasta ovatkin suhtautuneet nihkeästi Katalonian pyrkimyksiin.