Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Puolue puhuu oppositiosta, mutta valmistautuu hallitusneuvotteluihin.

Meillä taitaa olla sama suunta, julisti vaalivoittaja SDP. Mutta kenen kanssa? Selvyyttä asiaan saadaan tiistaina, kun puolueet vastaavat hallitustunnustelija Antti Rinteen kysymyksiin.

Suurtappion kärsineen keskustan ongelma on, ettei se tiedä itsekään omaa suuntaansa. Vaalitappiota viikonloppuna Riihimällä puinut puoluevaltuusto lähetti viestin, jonka mukaan ”keskustan vaalitulos osoittaa puolueelle suunnan oppositioon”.

Reaktio on luonnollinen ja tavanomainen suuren vaalitappion kärsineelle puolueelle. Keskustan tulos oli lisäksi sen historian huonoin itsenäisessä Suomessa.

Asia ei kuitenkaan ole näin selvä. Keskustan mielestä vastuu uuden, toimintakykyisen hallituksen muodostamisesta on nyt vaalien voittajilla. SDP, vasemmistoliitto ja vihreät ei kuitenkaan pysty muodostamaan enemmistöhallitusta, joten keskusta pitää ovea auki. Se listasi joukon ehtoja, joiden perusteella puolue solahtaisi varsin helposti demarijohtoiseen hallitukseen. Ensimmäinen ehto kun on ihmisten hyvä elämä ja sen edellytysten luominen kaikkialla Suomessa.

Talouteenkin keskusta suhtautuu väljemmin kuin kokoomus. ”Kunnossa oleva talous on keskustalle vain väline, ei päämäärä.” Sehän kuulostaa melkein Antti Rinteen puheelta.

ILMOITUS

Sellutehdas hiertää vihreitä

Muut keskustan ehdot kattavat perusturvaa, sivistystä, vanhushoivaa, ilmastopolitiikkaa ja työllisyyttä. Keskustan on melkeinpä helpompi sopia SDP:n kanssa hallitusohjelmasta kuin vihreiden, joille ongelmaksi tuli Kemiin kaavailtu Metsä Groupin jättitehdas. Rinne lupaili jo Ylen haastattelussa valtiolta vetoapua sen infra-hankkeisiin, mutta sunnuntaina koolla olleilla vihreillä on tiukka kanta.

– Hakkuiden lisääminen ei ole kestävää monimuotoisuuden eikä ilmaston näkökulmasta. Siksi suunnitteilla olevia lukuisia uusia jättisellutehtaita on vaikea mahduttaa Suomeen, jos otamme ilmastonmuutoksen ja luonnon monimuotoisuuden torjunnan tosissaan. Miten hakkuiden kasvattamisesta seuraava metsien hiilinielun kasvun pieneneminen aiotaan kompensoida? kysyi eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen.

Väliaikainen puheenjohtaja Pekka Haavisto sanoi, että Rinteen lupaukset eivät ole vihreiden lupauksia.

Andersson: Punavihreän voiton pitää näkyä

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson otti hallitustilanteeseen kantaa blogissaan . Hänen mukaansa tulevien neuvotteluiden suhteen on olennaista muistaa vaalien keskeisin tulos: suomalaiset äänestivät poliittisen suunnanmuutoksen puolesta.

”Vaalien voittajat olivat pienituloisten ja työntekijöiden asemaa sekä julkisia sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita puolustaneet puolueet, jotka myös ovat vaatineet ilmastopolitiikan kunnianhimon tason merkittävää nostoa.”

Anderssonin mukaan hallitusneuvotteluiden lähtökohtana pitää itsestään selvästi olla, että punavihreä vaalivoitto näkyy hallitusohjelmassa ja päätöksentekoon osallistuvien puolueiden kokoonpanossa.

Tulevan hallituksen tärkeimpänä tehtävänä hän pitää poliittisen suunnan muuttamista.

”Leikkauspolitiikan, yksityistämisen ja aktiivimallien sijasta pitää suunnata katse tulevaan. Kaikki isot uudistukset jäivät viime vaalikaudella tekemättä ja nyt pitää hoitaa sote, sotu ja, vanhempainvapaat kuntoon sekä huolehtia työllisyydestä ja EU-puheenjohtajuudesta.”

”Tällaisina aikoina tarvitaan enemmän kuin koskaan edustajia, jotka ovat sitoutuneita taistelemaan tasa-arvon, yhdenvertaisuuden ja kestävän ilmastopolitiikan puolesta”, Andersson kirjoittaa.