Lehtikuva/Markku Ulander

Hallitusneuvottelut alkoivat tänään virallisesti.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson on tyytyväinen sosiaalidemokraattien lähettämiin hallituskysymyksiin. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne valittiin perjantaina virallisesti hallitustunnustelijaksi, ja samalla demarit julkistivat yksitoista aihekohtaa sisältävän kysymyslistansa. SDP toivoo kaikkien eduskuntaryhmien vastaavan niihin.

Andersson kuvailee kysymyksiä hyviksi, minkä lisäksi niiden painotukset ovat oikeita. Demarit kysyvät esimerkiksi, onko puolue sitoutunut globaalisti ilmaston lämpenemisen pysäyttämiseen 1,5 asteeseen ja siihen, että Suomi on hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä.

Ilmastokysymysten lisäksi Andersson nostaa esiin myös ihmisten yhdenvertaisuutta koskevat kysymykset. Niissä kysytään näkemyksiä muun muassa hyvinvointiyhteiskunnan palveluiden vahvistamisesta, lapsiperheköyhyyden vähentämisestä ja eriarvoisuudesta.

– Nämä ovat meidän ydinaluettamme, Andersson sanoo.

Mikään kysymyksistä ei Anderssonin mukaan pistänyt erityisemmin silmään vaikeana.

ILMOITUS

– Me tietysti vastaamme niihin omien ohjelmiemme pohjalta.

SDP on pyytänyt vastauksia puolueilta vappuaattoon eli ensi viikon tiistaihin kello 12 mennessä. Hieman myöhemmin SDP aikoo julkaista kaikkien puolueiden vastaukset. Vasemmistoliitto ei tosin aio odottaa niin pitkään.

– Me julkaisemme omat vastauksemme heti, kun olemme lähettäneet ne, Andersson sanoo.

Lue lisää: Tässä ovat Rinteen kysymykset, vastaukset vappuaattona