Lehtikuva/Janek Skarzynski

Lakkoa jatketaan syksyllä, jos sopua ei löydy.

Puolan opettajien ammattiliiton puheenjohtaja Slawomir Broniarz ilmoitti torstaina, että opettajalakko keskeytetään, jotta kouluissa voidaan järjestää lukuvuoden päättökokeet.

Lakko oli siihen mennessä kestänyt 18 päivää. Broniarzin mukaan lakkoa jatketaan kuitenkin syyskuussa, mikäli ratkaisua ei sitä ennen ole löydetty.

Opettajat vaativat 30 prosentin palkankorotuksia. Puolan hallituksen mukaan siihen ei ole varaa.

Opettajien palkat ovat selvästi alle keskipalkkojen.

Opettajien palkat ovat Puolassa 1 800 zlotysta 3 000 zlotyyn (420–700 euroa), mikä on huomattavasti alle maan keskipalkan, joka on 3 700 zlotya.

Opettajien mukaan alhaiset palkat ajavat ihmisiä muihin ammatteihin.

ILMOITUS

Opettajien lakko on ollut yksi Puolan suurimmista työtaisteluista viime vuosikymmeninä. Siinä on ollut mukana 300 000 opettajaa, ja se sulki kolme neljäsosaa kouluista ja lastentarhoista.

Opettajien ammattiliiton ZNP:n ja hallituksen edustajien välillä on käyty neuvotteluja, mutta ne katkesivat viime viikolla.

Hallitus uhkasi pakkolaeilla

Hallitseva Laki ja oikeus -puolue (PiS) uhkasi keskiviikkona, että se tuo parlamenttiin pakkolait, joiden perusteella päättökokeet järjestettäisiin lakosta huolimatta.

Uutistoimisto Reuters kertoo, että arvostelijoiden mukaan hallituksella ei ole ollut suuria kompromissihaluja, koska suuri osa opettajista suhtautuu nihkeästi hallitukseen. Opettajissa on paljon niitä, jotka arvostelevat PiS-puoluetta demokratian kaventamisesta sekä oikeuslaitoksen ja median ottamisesta poliittiseen kontrolliin.

Hallitus tarjosi opettajille 15 prosentin palkankorotusta syyskuussa, mutta vastineeksi heidän olisi suostuttava viikoittaisten opetustuntien huomattavaan lisäämiseen. ZNP:n mukaan opettajat tekevät jo keskimäärin 47-tuntista työviikkoa, vaikka virallinen viikoittaisten opetustuntien määrä on 18.

Samaan aikaan hallitus on jakanut etuja omille kannattajaryhmilleen ennen syksyllä pidettäviä parlamenttivaaleja. Rahaa on jaettu maanviljelijöille, eläkeläisille ja monilapsisille perheille.

Sosiaalialalla lakkovaroitus

Vaikka opettajien lakko nyt keskeytyy, hallituksen huolet eivät ole ohi. Yli 40 000 sosiaalityöntekijää edustava ammattiliitto jätti tiistaina lakkovaroituksen. Sosiaalityöntekijöiden keskipalkka on vain 1 900 zlotya.

Sosiaalityöntekijät vaativat palkankorotusten lisäksi sitä, että he voisivat paremmin keskittyä perheiden ongelmiin ennakolta ehkäisevästi eikä vasta pahojen ongelmien jälkeen.

Jos lakko toteutuu, se voisi pysäyttää sosiaaliavustusten maksamisen monilapsisille perheille kesäkuussa, juuri kun niistä on poistettu tarveharkinta ja niitä on korotettu.

Opettajien työtaistelussa on käytetty kovaa kieltä. Muutamia päiviä sitten apulaisoikeusministeri Patryk Jaki vertasi lakkoilevia opettajia Puolan toisen maailmansodan aikana valloittaneeseen Saksan armeijaan Wehrmachtiin. Hän pyysi myöhemmin anteeksi sanomisiaan.

Opettajat järjestivät keskiviikkona mielenosoitusmarsseja Varsovassa ja 21 muussa kaupungissa.