All Over Press/Yuri Kadobnov

Huhtikuun 19. päivänä Jevgeni Karakašev tuomittiin Rostovissa kuudeksi vuodeksi vankilaan syytettynä ”kiihottamisesta terrorismiin”. Tuomio tuli Facebookia vastaavassa venäläisessä sosiaalisessa mediassa, Vkontaktessa jaetusta vanhasta videosta, jossa ”Primorjen partisaanit” selittivät toimintaansa.

Tämä virkavallan kaltoin kohtelema kuuden nuoren ryhmä julisti vuonna 2010 lyhyeksi jääneen sissisodan Venäjän kaukoidässä. Syyte tuli myös viesteistä chatissa, jossa oli 25 osanottajaa.

Karakašev on kotoisin Krimin Jevpatorijasta, jonka Venäjä valloitti keväällä 2014. Karakašev on anarkisti, ja hän on osallistunut kampanjaan läheisen suolajärven suojelemiseksi. Kampanjan yhteydessä Jevpatorijan kaupunginjohtajaa Andrei Filonovia vastaan saatiin nostettua syytteet laittomista maakaupoista.

Lisäksi Karakašev on toiminut Krimillä vangittujen elokuvaohjaaja Oleg Sentsovin ja anarkisti Aleksandr Koltšenkon puolesta. Nämä tuomittiin 20 ja 10 vuodeksi vankeuteen Krimin venäläismiehityksen vastustamisesta. Sentsov on tunnetuimpia Venäjän vangitsemia krimiläisiä. Hänen puolestaan ovat vedonneet Aki Kaurismäki ja lukuisat muut elokuvaohjaajat.

Karakaševin mukaan syytteet on lavastettu, ja tuomion todellinen syy on hänen poliittinen toimintansa. Puolustuksen mukaan tili Vkontaktessa oli hakkeroitu. Tuomio perustui ainoastaan todistaja Sergei Vasiltšenkon lausuntoon.

ILMOITUS

Aikaisemmassa kuulustelussa Vasiltšenko myönsi julkaisseensa videon itse. Ilmeisesti Karakašev päätettiin vangita, koska hän on poliittisesti aktiivisempi.

Krimin uusi hallinto haluaa kitkeä alueelta opposition.

Eniten Venäjän vankiloihin on päätynyt Krimin tataarivähemmistöä. Ukrainalaisten tiedotusvälineiden mukaan maaliskuun loppuun mennessä jo 121 tataaria vastaan oli nostettu eriasteisia syytteitä, tuomituista suurin osa on saanut vuosien ehdottomat vankeustuomiot.

Kirjoittaja on matematiikan maisteri Venäjän kansojenvälisen ystävyyden yliopistosta.