Lehtikuva/Jussi Nukari

Valtiopäivien ekumeenisessa avajaisjumalanpalveluksessa vahva oikeudenmukaisuuden sanoma.

Espoon hiippakunnan piispa Kaisamari Hintikka korosti rauhan ja oikeudenmukaisuuden merkitystä saarnassaan valtiopäivien ekumeenisessa avajaisjumalanpalveluksessa Helsingin tuomiokirkossa tänään.

Hän siteerasi Martin Luther Kingiä, jonka kuolemasta on tässä kuussa kulunut 51 vuotta:

– Ei ole olemassa oikeudenmukaisuutta ilman rauhaa, eikä rauhaa ilman oikeudenmukaisuutta.

Hintikan mukaan rauhasta pitää unelmoida, mutta sitä pitää myös varjella – ja siellä missä se on särkynyt, sitä pitää rakentaa väsymättä uudelleen. Rauhan hän määritteli olevan konkreettisia tekoja ja valintoja.

Oikeudenmukaisuudesta piispa sanoi, että se ei tarkoita vain kaiken jakamista tasan.

ILMOITUS

– Se on enemmän kuin tasa-arvo. Oikeudenmukaisuus tarkoittaa sitä, että niitä, jotka ovat jääneet muiden jalkoihin, pitää tukea enemmän. Niille, jotka ovat jääneet vähemmälle, pitää jakaa enemmän.

Niille, jotka on kutsuttu kantamaan laajempaa yhteiskunnallista vastuuta, rauha Hintikan mukaan oikeudenmukaisia päätöksiä.

– Käsityksemme siitä, minkälainen on hyvä yhteiskunta, vaihtelevat. Ristiriitatilanteita voi tuskin välttää. Mutta me voimme vaikuttaa siihen, kuinka toimimme tilanteissa, joissa yhteinen näky puuttuu ja paineet kasautuvat. Rauhaa, toivottaa Jeesus muutosten ja ristiriitaisten odotusten keskellä. Rauhaa sisimpään, kun työn realiteetit koettelevat omaa näkemystä yhteisestä hyvästä.