Jarno Mela

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä

Helsinki

Paavo Arhinmäki

Veronika Honkasalo

Mai Kivelä

Uusimaa

Pia Lohikoski

Jussi Saramo

Varsinais-Suomi

Li Andersson

Johannes Yrttiaho

Häme

Aino-Kaisa Pekonen

Pirkanmaa

Anna Kontula

Keski-Suomi

Juho Kautto

Satakunta

Jari Myllykoski

Savo-Karjala

Matti Semi

Oulu

Katja Hänninen

Merja Kyllönen

Hanna Sarkkinen

Lappi

Markus Mustajärvi

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmään tuli kuusi ensikertalaista.

Vasemmistoliiton uudet ja vanhat kansanedustajat aloittivat tiistaina neljän vuoden urakkansa eduskunnassa. Ensimmäisen päivän ohjelmaan kuului vasemmistoliiton kansanedustajien osalta vain valtakirjojen tarkastus.

Jo ennen tarkastusta Uudeltamaalta eduskuntaan – vihdoin – noussut Jussi Saramo istuskeli eduskunnan kuppilassa. Saramo keräsi vasemmiston ehdokkaista eniten ääniä ja nousi kolmannella yrittämällä eduskuntaan. Saramo tosin letkautti, että kaikkiaan hän on ollut kuusissa eduskuntavaaleissa ehdolla.

– Tämä oli kolmas kerta, kun olin tosissaan täysillä mukana, Saramo sanoi.

Tämän vuoden vaaleissa Saramo kertoi tehneensä täysin toisenlaisen kampanjan kuin kahdella edellisellä kerralla.

– Minulla oli aivan käsittämättömän hieno ja iso tukiporukka. Kun Suomen vaalijärjestelmä on niin henkilöitynyt, niin kyllähän saa nöyräksi, että jotkut haluavat vetää minun kampanjaani.

Ensimmäisenä päivänä kansanedustajat pääsivät käyttämään eduskunnan pääsisäänkäyntiä. Muuten kulku eduskuntaan käy muiden sisäänkäyntien kautta.

– Olihan se juhlallinen tunne, Saramo sanoi.

Saramon tavoin vasemmistoliiton toinen Uudenmaan kansanedustaja Pia Lohikoski nousi kolmannella yrityksellä eduskuntaan. Tunne oli ymmärrettävästi kiitollinen.

– Fiilis on tosi kiva. Kun on tehnyt todella paljon työtä sen eteen, on hienoa, että pääsee maaliin ja aloittamaan täällä sen työn, mitä on toivonutkin, Lohikoski sanoi ja jakoi samalla kiitosta tukiryhmälleen.

 

Vasemmistoliitto onnistui kasvattamaan paikkamääräänsä myös Helsingissä, kun kansanedustajia tuli aiemman kahden sijaan kolme. Paavo Arhinmäki aloitti neljännen kautensa, mutta Veronika Honkasalo ja Mai Kivelä nousivat uusina kasvoina eduskuntaan.

Kivelä keräsi vasemmistoliiton listalta eniten ääniä.

– Tosi upealta tuntuu. Jännittää. Minusta tuntuu, että olemme suurten muutosten edessä. Mahdollisuus, mitä näiden neljän vuoden aikana käy, jännittää ehkä eniten. Saammeko tehtyä kaikkia hienoja uudistuksia, joita itse toivon. Tietysti hallitus ja hallitusneuvottelut siihen eniten vaikuttavat, Kivelä sanoi.

Honkasaloa ensimmäinen päivä eduskunnassa jännitti yhtä paljon kuin aikoinaan ensimmäinen päivä koulussa.

– On yhtä jännää, ja kun on uutena, niin on aika jännät tunnelmat kaikin puolin. Vaalitulokseen kestää tottua kaikin puolin. Elämä muuttuu kertalaakista aika paljon, Honkasalo sanoi valtakirjan tarkistuksen jälkeen.

 

Vasemmistoliitto onnistui näissä vaaleissa ottamaan paikan takaisin Keski-Suomessa. Vaalipiiristä eduskuntaan nousi puolueen toinen varapuheenjohtaja Juho Kautto.

– Tunnelmat ovat hyvät. Nyt oli vähän juhlavampi, aika lyhyt tilaisuus. Nyt on valtakirjat tarkastettu. Riippuu hyvin paljon hallituspohjasta, minkälaista politiikkaa päästään tekemään. Toivon, että me olemme siinä mukana, mutta ei hinnalla millä hyvänsä, Kautto sanoi.

Varsinais-Suomesta puolestaan nousi uutena kasvona Johannes Yrttiaho, joka keräsi toiseksi eniten ääniä vasemmistoliiton listalta.

– Hyvä tietysti, että poliittinen työ tuottaa tulosta ja luottamusta on. Siitähän se on merkki.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä

Helsinki

Paavo Arhinmäki

Veronika Honkasalo

Mai Kivelä

Uusimaa

Pia Lohikoski

Jussi Saramo

Varsinais-Suomi

Li Andersson

Johannes Yrttiaho

Häme

Aino-Kaisa Pekonen

Pirkanmaa

Anna Kontula

Keski-Suomi

Juho Kautto

Satakunta

Jari Myllykoski

Savo-Karjala

Matti Semi

Oulu

Katja Hänninen

Merja Kyllönen

Hanna Sarkkinen

Lappi

Markus Mustajärvi