Lehtikuva/Jussi Nukari

Väliaikainen puhemies näpäytti Sipilän hallitusta.

Eduskunnan väliaikaiseksi puhemieheksi keskiviikkona valittu SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne puuttui kansanedustajien käytöstapoihin ensimmäisessä puheessaan.

– Toivon, että nyt alkavalla vaalikaudella muistamme toinen toisemme ja kaikkien ihmisten kunnioittamisen. Asioista ei tässä salissa tarvitse olla samaa mieltä, mutta käytöksen on oltava kohteliasta ja kansanedustajan työn vakavuuden ja arvokkuuden mukaista.

Rinne muistutti, ettei istuntosalin ovella ole naulakkoa, johon kansanedustajan työhaalarin voi ripustaa.

– Me olemme Suomen kansan valitsemia edustajia kaikkialla – 24 tuntia päivässä, seitsemän päivää viikossa. Tässä salissa ja salin ulkopuolella. Online ja offline.

Hän muistutti eduskunnan ja jokaisen kansanedustajan toiminnan vaikuttavan pitkälti siihen, millainen kuva ihmisille politiikasta ja päätöksenteosta syntyy.

ILMOITUS

”On kuunneltava tutkittua tietoa”

Rinne ei maininnut työnsä pian päättävää Juha Sipilän hallitusta nimeltä, mutta osoite oli selvä, kun hän sanoi, että kansanedustajat on valittu löytämään ratkaisuja ongelmiin ja tekemään huolellista työtä suomalaisten arjen kannalta elintärkeistä asioista.

– Tällä vaalikaudella on kiinnitettävä parempaa huomiota lainvalmistelun laatuun sekä päätösten vaikutusarvioihin. On kuunneltava tutkittua tietoa. On kunnioitettava perustuslakia.

– Sanalla sanoen: On parempi tutkia kuin hutkia. Tällä tavoin voimme vahvistaa ihmisten luottamusta poliittiseen päätöksentekoon. Tämä on meidän kaikkien yhteinen tehtävämme – puoluekirjaan katsomatta.