Jarno Mela

”Kun asettuu raskaiden eduskuntavaalien jälkeen ehdolle vielä eurovaaleissa, ei kysymys ole todellakaan itsekkyydestä vaan päinvastoin uhrautumisesta demokratian puolesta.”

Vasemmistoliiton kansanedustaja Paavo Arhinmäki puolustaa puolueen eurovaaliehdokkaita, jotka valittiin juuri kansanedustajiksi. Hän muistuttaa, että Suomessa vuodesta 1996 järjestetyissä eurovaaleissa on ollut ehdolla aina istuvia kansanedustajia kaikista puolueista. Tätä ei ole ennen paheksuttu.

Vasemmistoliiton 1996 vaaleissa valitut mepit Esko Seppänen ja Outi Ojala olivat molemmat kansanedustajia.

Kerran kahdessakymmenessä vuodessa eduskuntavaalit ja eurovaalit osuvat samalle keväälle. Arhinmäki kirjoittaa Facebookissa, että vain suurimmilla puolueilla on mahdollisuus asettaa ehdolle eläkeikää lähestyviä entisiä ministereitä tai puhemiehiä, jotka voivat tähdätä suoraan eurovaaleihin. Pienemmillä puolueilla sen sijaan kärki ei välttämättä ole yhtä leveä.

”Ymmärrän, että se herättää ihmetystä ja puheita, jos on heti yksien vaalien jälkeen ehdolla toisissa”, Arhinmäki toteaa.

”Kun asettuu raskaiden eduskuntavaalien jälkeen ehdolle vielä eurovaaleissa, ei kysymys ole todellakaan itsekkyydestä vaan päinvastoin uhrautumisesta demokratian puolesta”, hän jatkaa.

ILMOITUS

Ehdolla olevat kansanedustajat ovat Arhinmäen mielestä saaneet osakseen kohtuutonta kritiikkiä.

”Esimerkiksi Hanna Sarkkinen tekee palveluksen puolueelle, kun on valmis osallistumaan keskusteluihin eurooppalaisesta politiikasta.”

Arhinmäki toteaa, että eduskunnassa ja europarlamentissa toimitaan puolueryhminä. Oleellisempaa kuin kansanedustajan tai mepin nimi on puolueen kokonaispotti.

Hän kehottaa huolehtimaan siitä, että jatkossakin suomalaisen vasemmiston ääni kuuluu Brysselissä ja Strasbourgissa.