Jarno Mela

Li Andersson sanoo pitävänsä epätodennäköisenä, että vasemmistoliitto ja kokoomus mahtuisivat samaan hallitukseen.

Punavihreiden puolueiden (vasemmistoliitto, sosiaalidemokraatit ja vihreät) saaman vaalivoiton pitää näkyä sekä hallitusneuvotteluiden kokoonpanossa että hallitusohjelmassa, sanoo vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.

– Nämä puolueet toivat vaaliohjelmissaan esille hyvin selkeästi eriarvoisuuden vähentämisen, kritisoivat viime hallituksen koulutusleikkauksia, ja myös vaalien alla puhuivat johdonmukaisesti nykyistä kunnianhimoisemman ilmastopolitiikan tarpeesta Suomessa, Andersson sanoi vasemmistoliiton tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Andersson kummasteli kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon lausuntoa, jonka mukaan kokoomus ei tingi talouspoliittisista linjauksistaan. Anderssonin mukaan se osoittaa neuvotteluhalukkuuden puutetta.

– Mielestäni oli aika hassua, että yksi puolue linjaa heidän talouspoliittisen linjansa olevan ehdoton vaatimus.

Hän toivoi kaikilta hallitusneuvotteluihin osallistuvilta puolueilta ymmärrystä sille, mikä poliittinen linja on saanut vahvemman mandaatin näissä eduskuntavaaleissa.

ILMOITUS

– Jos katsotaan paikkamuutoksia, on yksiselitteisen selvää, että suurimmat vaalivoittajat ovat nämä niin sanotut punavihreät puolueet. Se osoittaa mielestäni, että näissä vaaleissa tapahtunut muutos suhteessa politiikan sisältöön, että entistä useampi suomalainen toivoo suunnanmuutosta Suomessa harjoitettuun politiikkaan.

Vasemmistoliitto sai eduskuntavaaleissa neljä, vihreät viisi ja sosiaalidemokraatit kuusi lisäpaikkaa.

– Näillä puolueilla on ollut aika yhteneväisiä näkemyksiä koulutusleikkausten haitallisuuteen, aktiivimalliin ja ylipäätään eriarvoisuustematiikkaan. Vaalitulos on osoitus, että tämä linja on saanut suomalaisilta entistä vahvemman kannatuksen, Andersson sanoi.

Aktiivimalli yksi kynnyskysymyksistä

Vasemmistoliitolla on useampia kynnyskysymyksiä hallitukseen osallistumiseen. Yksi näistä on viime hallituksen luoman aktiivimallin kumoaminen.

– Haluamme kirjauksia eriarvoisuutta vähentävästä talouspolitiikasta. Olemme linjanneet mittavista panostuksista koulutukseen kaikilla asteilla. Se on meille erittäin tärkeä, Andersson linjasi keskiviikkona.

Tämä lisäksi vasemmistoliitto haluaa vahvistaa hyvinvointipalveluita.

– Se liittyy ikäihmisten palveluiden kuntoon laittamiseen sekä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden vahvistamiseen. Nämä ovat meille keskeiset lähtökohdat.

Hallitusneuvottelut alkavat virallisesti tällä viikolla, kun eduskunta valitsee sosiaalidemokraattien puheenjohtajan Antti Rinteen hallitustunnustelijaksi. Rinne on sanonut lähettävänsä kaikille puolueille samat kysymykset perjantaina. Niihin hän odottaa vastausta vappuaattoon mennessä.

Lue myös: Pekonen jatkaa vasemmiston ryhmän puheenjohtajana – Risto Kalliorinne nousee pariksi kuukaudeksi eduskuntaan