Lehtikuva/TImo Heikkala

Energiateollisuus pitää IPCC:n viime syksyn raporttia käännekohtana.

Ydinvoiman kannatus ylittää ensimmäistä kertaa vastustuksen kaikkien eduskuntapuolueiden kannattajien keskuudessa, kertoo Energiateollisuuden keskiviikkona julkistama kysely. Kantar TNS:n tekemän ydinvoima-asenteita mittaavan kyselyn mukaan myönteisesti ydinvoimaan suhtautuu nyt 49 prosenttia vastaajista ja kielteisesti 15 prosenttia. Viime vuonna vastaavassa kyselyssä ydinvoimaan myönteisesti suhtautuvia oli 41 prosenttia ja kielteisesti 22 prosenttia.

Ydinvoiman kannatus on nyt koko vuodesta 1983 jatkuneen mittaushistorian korkeimpia.

– Ydinvoimaan suhtautuminen on jo pitkään kehittynyt myönteisempään suuntaan. Nyt saatu tulos tuntuisi viittaavan siihen, että suuntaus on vahvistunut entisestään, toteaa Energiateollisuus ry:n tuotantoyksikön johtaja Jari Kostama.

Puolueiden sisällä on tapahtunut isoja muutoksia. Ensimmäistä kertaa kaikissa eduskuntapuolueissa ydinvoiman kannatus on korkeampaa kuin vastustus. Eniten ydinvoimaa kannatetaan kokoomuksessa, jossa 70 prosenttia kannattajista suhtautuu siihen myönteisesti. Vihreissä myönteisesti suhtautuvia on 32 prosenttia ja kielteisesti suhtautuvia 28, ja vasemmistoliitossa vastaavasti 30 ja 26 prosenttia.

Energiateollisuuden mukaan syitä muutokselle on monia. Se pitää käänteenä syksyllä julkaistua kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n raporttia, jossa viitattiin ydinvoiman merkitykseen ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa.

ILMOITUS

Keväällä Suomessa myönnettiin lisäksi Olkiluoto 3:lle viimein käyttölupa, ja niin perinteisessä kuin sosiaalisessakin mediassa on ydinvoimasta kirjoitettu ja keskusteltu entistä myönteisempään sävyyn. Erityistä mielenkiintoa on osoitettu lisäksi uudentyyppisiin pieniin ydinreaktoreihin, jotka ovat tulossa osaksi päästöttömän lämmöntuotannon keinovalikoimaa.

Kantar TNS:llä toteutettu kysely toteutettiin puhelinhaastatteluna 25.3.–11.4. Otoksen koko oli tuhat haastateltua.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!