Lehtikuva/Drew Angerer

Useat EU-maat paheksuivat jyrkästi heikennyksiä, joita tehtiin raiskauksia konflikteissa käsittelevään päätöslauselmaan.

Yhdysvallat sai tahtonsa läpi, ja YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi tiistaina pahasti vesitetyssä muodossa päätöslauselman, joka tuomitsee raiskausten käyttämisen sodankäynnin välineenä.

Saksan esittämästä päätöslauselmasta poistettiin tiistain neuvotteluissa kohta, jossa viitattiin seksuaalisen väkivallan uhrien oikeuteen saada seksuaali- ja lisääntymisterveydenhoidon palveluihin. Yhdysvaltain mielestä tämä olisi ollut tuen ilmaisu aborttioikeudelle, ja se uhkasi kaataa lauselman vetollaan.

Neuvotteluissa suora viittaus seksuaali- ja lisääntymisterveyteen poistettiin, ja uudessa luonnoksessa puhuttiin vain terveyspalveluista yleisesti. Tämä ei kuitenkaan Yhdysvalloille riittänyt, koska epäsuora viittaus oli mukana maininnalla aiemmasta asiaan liittyvästä päätöslauselmasta.

Yhdysvallat oli uhannut kaataa koko päätöslauselman vetollaan.

Päätöslauselma hyväksyttiin lopulta äänin 13–0. Venäjä ja Kiina pidättäytyivät äänestämästä.

Päätöslauselman luonnoksesta poistettiin jo aikaisemmin yksi sen keskeisistä elementeistä eli tarkkailuelimen perustaminen raiskauksista raportoimiseksi. Tätä vesitystä kannattivat Yhdysvaltain ohella Venäjä ja Kiina.

ILMOITUS

Ranskan YK-suurlähettiläs François Delattre piti sietämättömänä ja käsittämättömänä, ettei seksuaalista väkivaltaa konflikteissa kokeneilla, vastoin tahtoaan raskaaksi tulleilla olisi oikeutta raskauden keskeytykseen.

Ihmisoikeusjuristi Amal Clooney käytti turvallisuusneuvostossa puheenvuoron, jossa hän vetosi päätöslauselman puolesta. Samoin tekivät Nobelin rauhanpalkinnon viime vuonna saaneet Nadia Murad ja Denis Mukwegwe. Muradin mukaan päätöslauselma on askel oikeaan suuntaan, mutta sen jälkeen on seurattava käytännön askelia.

Donald Trumpin hallitus on viime kuukausina tiukentanut linjaansa vastustaen kaikkia YK:ssa tehtyjä esityksiä, joissa mainitaan seksuaali- ja lisääntymisterveys, koska se katsoo niihin sisältyvän abortin hyväksymisen. Syynä lienee se, että Trump haluaa pitää kiinni Yhdysvaltain uskonnollisen oikeiston tuesta.