”Kysymys on vanhemmuudesta, lapsuudesta ja koko elämän mittaisesta matkasta.”

Keskustan suosituimmaksi poliitikoksi kutsuttu perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko ei pyri puolueen johtoon syyskuun ylimääräisessä puoluekokouksessa. Hän kertoo ratkaisustaan Suomenmaa-lehdessä.

Saarikko on raskaana ja perheen toisen lapsen on määrä syntyä viikko ylimääräisen puoluekokouksen jälkeen. Hän kertoo uskovansa, että jos tulisi valituksi, sijaisjärjestelyt saataisiin hoitumaan ja tasa-arvoinen vanhemmuus aviomiehen kanssa toteutuisi.

”Minulle 2020-luvun tasa-arvo merkitsee sitä, että naisella on vapaus toimia kuten haluaa ja toimia vielä siten, ettei tulisi valinnoistaan arvostelluksi tai kyseenalaistetuksi – tai peräti mitätöidyksi”, Saarikko kirjoittaa.

Hän jatkaa, ettei kysymys ole synnytyksestä eikä lapsen ensimmäisistä kuukausista, vaan ”vanhemmuudesta, lapsuudesta ja koko elämän mittaisesta matkasta”.

”Kysymys on siitä, mihin kaikkeen koen kerralla pystyväni siten, että saatan edelleen rakastaa itseäni, koen riittäväni kaikkiin sitoumuksiini, ja täytän minulle asetetut odotukset tehtävissäni.”

Saarikon mukaan ei ole äänestäjienkään etu, jos poliitikot repivät itseään liikaa väärässä paikassa.

Keskustan nykyinen puheenjohtaja Juha Sipilä jättää paikkansa vaalitappion takia. Yhtään seuraajaehdokasta ei ole vielä ilmoittautunut. Eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi uudelleen valittu Antti Kaikkonen on sanonut harkitsevansa asiaa.