Toivottavasti moni katseli Mikaela Weurlanderin dokumentin Suomen historian synkästä jaksosta 1920- ja -30-luvuilta (Yle Teema 12.3, Yle Areena). Se kertoo suomalaisesta fasismista, jota Lapuan liike harjoitti ottaen oppinsa Italian fasistijohtaja Mussolinilta aina talonpoikaismarsseja myöten. Siinä kerrotaan myös koskettavasti Suomen ensimmäisen presidentin ja perustuslain laatijan K. J. Ståhlbergin ja hänen vaimonsa Esterin kyydityksestä.

Dokumentti sopii hyvin sisällissodan käsittelyn jälkeen. Ne vuosikymmenet ovat olleet hyvin vaiettu aihe. Vaikka useimmat tietävät nimenä Lapuan liikkeen ja siitä muodostetun puolueen IKL:n, niin niistä teoista, joihin he murhia myöden osallistuivat, ei tiedetä, eivätkä kaikki edes halua tietää. Vasemmalla on kyllä tiedetty, koskihan se mm. murhineen, kyydityksineen, pahoinpitelyineen ja omaisuuksien luovutuksineen ja tuhoamisineen juuri heitä.

Dokumentti on ajankohtainen myös siksi, että Eurooppa kuohuu jälleen. Populistiset, usein äärioikeistolaiset liikkeet ovat vallanneet alaa useissa Euroopan maissa.

EU perustettiin toisen maailmansodan jälkeen juuri siksi, että sotia ei enää aloitettaisi Euroopasta. Siis rauhan liikkeeksi. Eikä se tavoite ole mihinkään kadonnut. Se on tullut entistäkin tärkeämmäksi näiden ääriliikkeiden myötä.

Matti Virtanen
Hämeenlinna