Yle/Diego Araya Corvalán

Tapani Brotheruksen avulla yli 2 000 chileläistä pelastui sotilasjuntan vainolta.

Nuori, etevä ja kielitaitoinen Tapani Brotherus lähetetään perustamaan Suomen Chilen edustustoa ja sen asianhoitajaksi.

Eletään vuotta 1972 ja Chile on koko maailman huomion kohteena. Sosialistisen presidentti Salvador Allenden johtama maa on nuorten silmissä edistyksellinen yhteiskunnallinen kokeilu.

Brotheruksen mukana Chileen muuttaa vaimo Lysa Brotherus ja perheen kaksi pientä lasta. Maa on heille ennestään tuttu, ja he pitävät sitä rauhallisena paikkana.

Ruotsin Harald Edelstamin ollessa isosti julkisuudessa, suomalaiset auttoivat salaa vainottuja turvaan.

Chilen valtavat luonnonvarat kiinnostavat pohjoismaista teollisuutta. Brotherus ja toinen diplomaatti Ilkka Jaamala on lähetetty rakentamaan kauppayhteistyötä Suomen ja Chilen välille.

Pian maan kärjistynyt tilanne kuitenkin mullistaa heidän komennuksensa täysin.

ILMOITUS

Näihin tositapahtumiin pohjautuu Ylen kuusiosainen fiktiivinen draamasarja Invisible heroes (suom. näkymättömät sankarit).

Syyskuu 1973

Ilmavoimien koneet alkavat aamulla pommittaa presidentti Allenden palatsia. Yhdysvallat ja sen tiedustelupalvelu CIA tukevat kenraali Augusto Pinochetin johtamaa vallankaappausta.

Pääkaupunki Santiago de Chileen julistetaan ulkonaliikkumiskielto. Sotilaat kuljettavat vangittuja ihmisiä kansallisstadionille.

Allende tekee piiritetyssä palatsissaan itsemurhan.

Sotilasjuntta kieltää valtaan päästyään puolueet ja ammattiyhdistysliikkeen ja lakkauttaa parlamentin. Se vangitsee ja surmaa Pinochetin vastustajia. Tuhansia ihmisiä kidutetaan, katoaa ja kuolee. Maailmalla seurataan voimattomina tapahtumia.

Brotherusten pihalle alkaa ilmestyä apua anovia ja hengenvaarassa olevia chileläisiä. Ilman virallista valtuutusta suomalaiset päättävät toimia.

Brotheruksen pariskunta sekä Ilkka Jaamala ryhtyvät pelastamaan sotilasjuntan jahtaamia ihmisiä salassa, vastoin Suomen ulkoministeriön ohjeita.

Brotherus tekee yhteistyötä ruotsalaisen suurlähettilään ja diplomaatin Harald Edelstamin kanssa. Edelstamin ollessa isosti julkisuudessa Brotherus toimii kaikessa hiljaisuudessa pelastaakseen vainottuja turvaan.

Brotheruksen avulla sotilasjuntan vainolta pelastuu eri puolille Eurooppaa turvaan noin 2 200 chileläispakolaista.

Yle/Diego Araya Corvalán

Pimentoon jäänyt tarina

Harald Edelstamilla (sarjassa ruotsalaistähti Mikael Persbrandt) on toimilleen Ruotsin ja Olof Palmen tuki, mutta suomalaiset diplomaatit joutuvat toimimaan omiltaan salassa ilman Suomen valtion tukea.

He ovat näkymättömiä, uudenlaisia suomalaisia sankareita, eivät korpisotureita, vaan diplomatian ja kansainväliset suhteet hallitsevia toimijoita.

Tapani Brotherus on saanut toimistaan Chilen valtion kunniakirjan vuonna 2015 sekä Kansan Sivistysrahaston tunnustuspalkinnon vuonna 2010.

Samana vuonna tuolloinen ulkoministeri Alexander Stubb kutsui Brotheruksen kahville ja kiitti tämän toiminnasta.

Muuten suomalaisauttajien tarina pysyi pitkään pimennossa.

3,6 miljoonaa euroa maksanut televisiosarja on suurponnistus ja komea kiitos virallisen historiankirjoituksen katveeseen jääneille sankareille. Se valmistui chileläis-suomalaisena yhteistyönä ja kuvattiin viime kesänä.

Tapani ja Lysa Brotherusta sarjassa näyttelevät Pelle Heikkilä ja Sophia Heikkilä, aviopari myös tosielämässä.

Sarjan käsikirjoitus pohjautuu Heikki Hiilamon vuonna 2010 julkaistuun kirjaan Kuoleman listat – Suomalaisten salainen apu Chilen vainotuille (Otava). Hiilamolta ilmestyi helmikuussa aiheesta laajennettu versio Näkymättömät sankarit.

Invisible Heroes. Yle TV1 su 21.4. klo 21.05
Itse asiassa kuultuna: Tapani Brotherus. Yle TV1 ma 22.4. klo 20.50.
Heikki Hiilamo: Näkymättömät sankarit. Into 2019. 408 sivua.


Hyvä lukija!

Kiitos, että luit jutun. Tämä juttu on kirjoitettu kotiin tilattavaan lehteemme.

Jokainen tilaus vahvistaa toimituksemme resursseja kirjoittaa luotettavia uutisia ja juttuja verkkoon.

Tilaa nyt Kansan Uutiset. Edistät moniäänistä journalismia!

Tarjoushintaan kotiin kannettuna 30 €/3 kk + sähköinen digilehti 3 kuukaudeksi 4,90 €.