Lehtikuva/Ritva Siltalahti

1 700 vuoden takainen tähtitiede ei pystynyt laskemaan täydenkuun tarkkaa ajankohtaa.

Pääsiäisen pitkä viikonloppu osuu tänä vuonna huhtikuun loppuun, vaikka kevätpäivän tasauksen takia pääsiäissunnuntain olisi pitänyt olla jo 24. maaliskuuta. Kevätpäiväntasaus oli 20.3. ja pääsiäinen on kevätpäiväntasauksena tai sen jälkeen olevan täydenkuun jälkeisenä sunnuntaina.

Syy pääsiäisen sijainnin heittelehtimiseen löytyy 1 700 vuoden takaa, Nikean kirkolliskokouksen vuonna 325 tekemästä päätöksestä.

– Kun kirkko päätti pääsiäisen ajankohdasta ja sitoi sen paikan kevätpäiväntasaukseen ja täysikuuhun, sillä oli myös ongelma. Silloinen tähtitieteen tietämys oli heikompaa kuin nykyinen eikä täydenkuun hetkelle pystytty laskemaan tarkkaa ajankohtaa. Nykyisin tiedetään, että kuun rata on soikea, jolloin kuunvaiheiden väli vaihtelee. Esimerkiksi vuonna 2019 lyhin aika kahden kuunvaiheen välillä on 6 päivää 14 tuntia 59 minuuttia ja pisimmillään 8 päivää 5 tuntia 18 minuuttia, erikoissuunnittelija Asko Palviainen Helsingin yliopiston almanakkatoimistosta valaisee asiaa.

Ratkaisuksi keksittiin keskikuu

Palviaisen mukaan tämän takia käyttöön otettiin käsite keskikuu.

Keskikuu on kuu, joka kiertää maapallon ympäri tasaisella nopeudella siten, että se kiertää maapallon samassa ajassa kuin todellinen Kuu. Tämän keskikuun vaiheet sattuvat samoihin aikoihin todellisen Kuun vaiheiden kanssa. Keskikuun ja todellisen Kuun täydenkuun vaiheet voivat osua eri vuorokausille.

ILMOITUS

– Jos tämä tapahtuu kevätpäiväntasauksen aikaan, on sillä huomattavia vaikutuksia pääsiäisen ajankohtaan. Tänä vuonna tapahtuu juuri näin. Laskennollinen eli keskikuun täysikuu osuu eri päivälle kuin todellinen täysikuu. Koska keskikuun täysikuu tapahtuu ennen 21.3. eli kirkon määrittelemää kevätpäiväntasausta, on tuloksena pääsiäisen siirtyminen kuukaudella eteenpäin, Palviainen kertoo.

Keskikuun mukainen täysikuu oli 20.3. eli ennen pääsiäissäännön mukaista kevätpäiväntasausta, joka oli 21.3. Seuraava laskennollinen täysikuu on 18.4. ja sen jälkeisenä sunnuntaina eli 21.4.2019 vietetään pääsiäistä.

Sama toistuu 19 vuoden kuluttua

Seuraavan kerran vastaava siirtymä pääsiäisessä tapahtuu vuonna 2038, jolloin kevätpäiväntasaus on 20.3. klo 14.40 ja todellinen täysikuu 21.3. klo 4.09.

Palviaisen mukaan tällöin vietetään myöhäisintä mahdollista pääsiäistä eli pääsiäissunnuntai on vasta 25.4. Vastaava tilanne oli myös vuosina 1943 ja 1962.

Yleissääntö kuitenkin on, että pääsiäispäivä on ensimmäinen sunnuntai kevätpäiväntasauksen jälkeisen ensimmäisen täydenkuun jälkeen. Pääsiäispäivä voi siis olla aikaisintaan 22. maaliskuuta ja viimeistään 25. huhtikuuta.