Lehtikuva/Martin Bureau

Ranskan valtio maksaa käytännössä vähentyneinä verotuloina isoimman osan suurlahjoittajien lupauksista.

Maanantaina pahasti tulipalossa vaurioituneen Pariisin Notre Damen jälleenrakennushanke on saanut lahjoittajat nopeasti liikkeelle.

Keskiviikkona oli lahjoituksia luvattu jo 800 miljoonaa euroa, joten miljardin raja on nopeasti menossa puhki.

Suurimmat lahjoittajat ovat miljardöörit Bernard Arnault ja François Pinault, joista edellinen lupasi 200 miljoonaa ja jälkimmäinen 100 miljoonaa.

”Yksinkertaisempaa olisi, jos veroparatiiseihin kätkeytyneet alkaisivat maksaa veronsa.”

Suurlahjoittajia kohtaan on noussut myös arvostelua. Heitä syytetään tekopyhyydestä ja oman edun ajamisesta.

Arvostelijat huomauttavat, että verovähennysten takia valtio maksaa käytännössä yli puolet suurlahjoittajien lupaamista summista.

ILMOITUS

Vuodelta 2003 peräisin olevan niin sanotun Aillagonin lain mukaan yhtiöt voivat vähentää 60 prosenttia lahjoituksistaan, enintään kuitenkin 0,5 prosenttia liikevaihdostaan.

Yksityishenkilöt saavat vähentää 66 prosenttia lahjoitussummastaan.

Hallituksen esitys tulossa

Ranskan hallitus on luvannut esitellä ensi viikolla erityislain, jolla Notre Damen jälleenrakennukseen osoitettavista lahjoituksista saisi poikkeuksellisen suuret verovähennykset.

Poliittisella kentällä on ehdotettu, että yksityishenkilöiden verovähennysoikeus nostettaisiin jopa 90 prosenttiin lahjoitussummasta.

Pääministeri Edouard Philippe twiittasi keskiviikkona, että korotettu verovähennysoikeus ei koskisi ”ainakaan aluksi” suurlahjoittajia. Hänen mukaansa hallitus aikoo esittää, että korkeintaan tuhannen euron lahjoituksesta voisi vähentää 75 prosenttia ja sitä suuremmista summista säilyisi 66 prosentin vähennysoikeus.

Hyötyneet veronkevennyksistä

Pinaultin perhe vastasi arvosteluun ilmoittamalla keskiviikkona, ettei se aio käyttää hyväkseen verovähennysoikeutta lahjoittamalleen sadalle miljardille.

François Pinault on Kering-yhtymän pääomistaja. Yhtiöön kuuluu useita luksustuotteiden merkkejä. Pinaultin omaisuuden arvoksi on laskettu yli 30 miljardia euroa.

Notre Damelle 200 miljoonaa luvannut Bernard Arnault on Ranskan varakkain henkilö. Hänen omaisuutensa on yli 80 miljardia euroa.

Suuria summia ovat luvanneet myös energiayhtiö Total sekä Bettencourtin suvun L’Oreal -yhtiö.

Lahjoittajien Notre Damen jälleenrakennukseen lupaamat rahat ovat siis pieniä summia verrattuna heidän omaisuuteensa. Arvostelijat huomauttavat myös, että monet suurlahjoittajat ovat hyötyneet paljon lupaamiaan rahoja enemmän presidentti Emmanuel Macronin ajamista verojen kevennyksistä.

Yksityishenkilöiden pienistä lahjoituksista oli keskiviikkoon mennessä kertynyt 13 miljoonaa euroa.

”Esiintyvät sankareina”

Jean-Luc Mélenchonin LFI-puolueen kärkiehdokkaana eurovaaleissa oleva Manon Aubry sanoi, ettei ”kansallisen perintömme säilyttämisestä pitäisi tehdä suurta suhdetoimintaoperaatiota”.

Aubryn mukaan paljon yksinkertaisempaa olisi, jos veroparatiiseihin kätkeytyneet yhtiöt ja miljardöörit alkaisivat maksaa veronsa.

Myös ympäristöpuolue EELV:n senaattori Esther Benbassa arvosteli nyt sankareina esiintyviä miljardöörejä verojen välttelystä. Hän toivoi, että yhtä spontaani ja massiivinen lahjoitusinto nousisi torjumaan äärimmäistä köyhyyttä, syrjäytymistä ja kodittomuutta.

Suurimman keskusammattiliiton CGT:n johtaja Philippe Martinez huomautti, että miljardööreillä näyttää olevan rahaa, kun he voivat yhdellä klikkauksella siirtää 100 tai 200 miljardia.