Lehtikuva/Roni Rekomaa

Vasemmistoliitto tavoittelee paikkaa eriarvoisuutta vähentävässä punavihreässä hallituksessa, joka on sitoutunut 1,5 asteen ilmastotavoitteeseen.

Vasemmistoliitto on valmis punavihreään hallitukseen, joka on sitoutunut ilmaston lämpenemisen rajoittamiseen 1,5 asteeseen. Vasemmistoliiton lisäksi eniten kannatustaan eduskuntavaaleissa kasvattivat sosiaalidemokraatit ja vihreät eli puolueet, jotka nostivat esille kampanjoissaan eriarvoisuuden vähentämisen ja panostukset osaamiseen ja hyvinvointipalveluihin sekä kunnianhimoisen ilmastopolitiikan.

– Viime hallituksen tekemät leikkaukset pudottivat lähes 40 000 ihmistä köyhyysrajan alapuolelle. Myös lapsiperheköyhyys on nyt ennätyslukemissa. Suomen eriarvoistumiskehitys täytyy saada pysäytettyä tällä hallituskaudella, vaatii vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.

Anderssonin mukaan nyt on myös korkea aika nostaa Suomen ilmastopolitiikka uudelle tasolle.

– Suomi tarvitsee hallituksen, joka tekee aidosti 1,5 asteen ilmastopolitiikkaa huolehtien samalla, että pienituloiset eivät jää välttämättömien ilmastotoimien maksajiksi. Vastuun ilmastotoimista täytyy jakautuu sosiaalisesti ja alueellisesti oikeudenmukaisesti.

Jäsenet päättävät lopulta

Vasemmistoliiton kynnyskysymyksiä hallitukseen osallistumiselle ovat muun muassa perusturvan heikennyksistä pidättäytyminen, epäonnistuneen aktiivimallin purkaminen sekä ilmastopolitiikka, jonka raamit ovat linjassa 1,5 asteen tavoitteen kanssa. Näiden lisäksi kynnyksiä ovat sotilaallinen liittoutumattomuus ja ihmisoikeusperustainen politiikka.

ILMOITUS

Tärkeimmät tavoitteet hallitusneuvotteluissa vasemmistoliitolle ovat selkeät kirjaukset talouspolitiikan oikeudenmukaisuudesta, sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden vahvistamisesta, perhevapaauudistuksesta, sekä mittavat panostukset suomalaiseen osaamiseen, koulutukseen ja tieteeseen.

”Jäsenistön hyväksyntä hallitusyhteistyölle antaa vahvimman mahdollisen mandaatin hallitukseen osallistumiselle.”

Hallitusneuvottelut alkavat virallisesti pääsiäisen jälkeen, kun uusi eduskunta on järjestäytynyt. Neuvotteluja alkaa vetää sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Antti Rinne suurimman puolueen aseman suomin valtuuksin.

Jos vasemmistoliitto pääsee neuvotteluissa sopimukseen hallitukseen osallistumisesta, tulee puolue järjestämään siitä vielä neuvoa-antavan jäsenäänestyksen.

– Jäsenistön hyväksyntä hallitusyhteistyölle antaa vahvimman mahdollisen mandaatin hallitukseen osallistumiselle. Modernina kansanliikkeenä vasemmistoliitolle on luontevaa osallistaa jäsenistö päätökseen hallitusyhteistyöstä, joka kuuluu eittämättä puolueiden suurimpiin yksittäisiin päätöksiin, Andersson toteaa.