Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Ay-väen Vapaiden valtakunta -kampanja on tyytyväinen vaalitulokseen: eduskuntaan valituista neljäsosa on kampanjan tukijoita.

– Tarkoitus oli muuttaa poliittista suuntaa ja sehän nyt onnistui, sanoo Vapaiden valtakunta -kampanjan tiedotuksesta vastaava Heidi Lehikoinen.

Mutta vielä kampanja ei ole ohi.

– Nyt seuraamme tiiviisti hallitusneuvotteluja ja hallituksen ohjelmaneuvotteluja, että mitä sieltä tulee. Eli kampanja on elossa niin kauan kunnes hallitus muodostetaan. Me pyrimme huolehtimaan, että työelämän asiat pysyisivät neuvotteluissa esillä.

Kampanja järjesti vaalien alla lukuisia tilaisuuksia, joissa etsittiin tukijoita eli äänestyslupauksen antajia. Lupauksia tuli 22 000.

– Mutta kohtaamisia ihmisten kanssa meillä oli paljon enemmän. Varmasti yli sata tuhatta ihmistä oli jollain tavalla osallisena tässä. Eli kyllä isosta kampanjasta oli kyse.

ILMOITUS

Hallitusohjelma sisältö ratkaisee kampanjan onnistumisen

Kampanjan onnistumisen lopullinen mittari on siis tulevan hallituksen kokoonpano ja ennen kaikkea sen ohjelma tuleville neljälle vuodelle.

Kun hallitusohjelma valmistuu, kampanjaväki vertaa sitä omiin tavoitteisiinsa.

– Meidän tavoitteet liittyivät työntekijöiden irtisanomisturvaan, mielipiteen vapauteen ja lakko-oikeuteen, aktiivimallin työttömyysturvaleikkurista luopumiseen.

Lisäksi kampanja halusi lisärahoitusta koulutukseen, nollatuntisopimusten väärinkäytön kieltämistä, mahdollisuutta tulla toimeen yhdellä työllä. Listalla on myös vapaus solmia työehtosopimuksia ja se ettei työntekijöitä painosteta kiky-ratkaisuihin.

Nyt siis kampanjaväki seuraa, miten nämä kohdat esitetään hallitusohjelmassa.

Jatko vielä auki

Mitä tapahtuu, jos tavoitteet eivät toteudu?

– Niin pitkälle tässä ei vielä ole menty. Nyt seurataan tiiviisti, mikä on tilanne ja sitten arvioidaan ja katsotaan. miten porukka alkaa reagoida, Lehikoinen sanoo.

Vaaleissa eduskuntapaikan saaneista joka neljäs oli Vapaiden valtakunta -kampanjan tukijoita.

– Tämän tarkemmin emme ole kampanjan vaikuttavuutta arvioineet, Lehikoinen sanoo.

– Mutta ainakin sen tämä on synnyttänyt, että keskustelua työelämän asioista on käyty laajasti. Ja sitä kautta äänestysaktiivisuus on kasvanut. Se oli tavoitteemme ja nythän äänestysprosentti nousikin, hän jatkaa.

Vapaiden valtakunta -kampanja budjetti oli Lehikoisen mukaan noin 1, 4 miljoonaa euroa. Rahoittajat olivat SAK:n jäsenliittoja.