Lehtikuva/Annu Marjanen

Ensimmäistä kertaa oli mahdollista äänestää myös kirjeitse.

Maailmalla asuvien suomalaisten äänestysprosentti oli sunnuntain eduskuntavaaleissa tarkistettujen lukujen mukaan 12,6 prosenttia. Ulkosuomalaisten äänestysaktiivisuudessa oli nousua 2,5 prosenttiyksikköä.

– Ulkosuomalaiset ovat tehneet historiaa: ulkosuomalaisten äänestysprosentti eduskuntavaaleissa ei ole koskaan ollut näin korkea, toteaa Suomi-Seura ry:n puheenjohtaja Jarmo Virmavirta järjestön tiedotteessa.

Ulkomailla asuu runsaat 250 000 äänioikeutettua. Ulkosuomalaisia on 5,6 prosenttia äänioikeutetuista.

Äänestää voi kirjeitse myös EU-vaaleissa.

Ulkomailta annettiin yhteensä runsaat 47 000 ääntä. Näistä osa kuitenkin oli Suomessa asuvia, jotka äänestivät ulkomailla.

Edustustoissa ja muissa ulkoministeriön järjestämissä ennakkoäänestyspaikoissa äänesti 86 maassa yhteensä 40 914 henkeä ja laivoilla antoi äänensä 213 henkeä.

ILMOITUS

Sunnuntain vaalit olivat myös Suomen historian ensimmäiset kirjeäänestysvaalit: maailmalla oleskelevat suomalaiset saivat äänestää kirjeitse perinteisen ennakkoäänestyspaikassa vierailun sijaan. Ulkomailla kirjeäänesti 6 166 suomalaista.

Kirjeäänestysmateriaalin tilauspalvelu aukesi kolme kuukautta ennen vaaleja. Viikkoa ennen vaaleja kirjeäänestysmateriaaleja oli tilattu maailmalle noin 12 000. Selvitettäväksi jää, miksi lähes puolet kirjeäänestysasiakirjoista jäi käyttämättä.

Kirjeäänestys on mahdollinen myös toukokuun EU-vaaleissa. Virmavirta uskoo, että silloin sen käyttäminen on helpompaa, kun Suomi on yhtä vaalipiiriä ja ehdokkaansa saa valita koko maasta.

Juttua päivitetty 24.4.2019