Lehtikuva/Markku Ulander

Li Andersson: Selkeimmät voittajat olivat SDP, vihreät ja vasemmistoliitto. Sen pitäisi näkyä tulevassa hallitusohjelmassa ja hallituksen kokoonpanossa.

Tiistai toi jo selvyyttä pääsiäisen jälkeen käynnistyviin hallitustunnusteluihin. Mikään puolue, ei edes suurtappion kärsinyt keskusta marssi suoralta kädeltä oppositioon. Tunnustelut aloittava SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne pääsee aidosti valitsemaan kahdesta päävaihtoehdosta sinipunasta tai punamullasta.

Perussuomalaisten kanssa todellisia yhteistyömahdollisuuksia ei ole, niin selvästi demarijohtajat ovat tämän sanoneet.

Tilanne selkiytyi sen jälkeen, kun keskustan ja kokoomuksen puoluehallitukset olivat aamupäivällä koolla. Kumpikin esitti sen verran väljät ehdot neuvotteluille, että hallitusyhteistyö on mahdollista.

Keskusta listasi pitkän rivin kynnyskysymyksiä, joista sen on kuitenkin suhteellisen helppo sopia punavihreiden vaalivoittajien kanssa. Kun vielä puheenjohtaja Juha Sipilä väistyy syyskuussa eikä ole mahdollisella ministerilistalla, on tämäkin este poissa.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo piti hallitusehtona yhteistä tilannekuvaa talouden tilasta. Vaalien alla kokoomus arvosteli ankarasti SDP:n talouslinjaa, mutta tänään Orpo sanoi, että neuvottelut Rinteen johdolla ovat mahdolliset.

ILMOITUS

Tilannekuvan lisäksi kokoomus edellyttää luottamuksen ilmapiiriä ja sellaista toimintakulttuuria, jossa päätöksiä saadaan aikaan. Työllisyys-, talous- ja veropolitiikan on oltava ”vastuullista”.

Sipilän lähtö helpottaa

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sanoi Ylen haastattelussapitävänsä oman puolueensa näkökulmasta hyvänä, että Sipilä jättää keskustan puheenjohtajuuden.

– Toivottavasti tämä edesauttaa keskustan mahdollisuuksia olla mukana hallitusneuvotteluissa.

Andersson myös vahvistaa käyneensä keskusteluja Antti Rinteen kanssa. Hän sanoo, että eduskuntavaalin tuloksen perusteella selkeimmät vaalivoittajat olivat SDP, vihreät ja vasemmistoliitto. Sen pitäisi näkyä tulevassa hallitusohjelmassa ja hallituksen kokoonpanossa.

Andersson ei spekuloi mahdollisia ministerinsalkkuja, mutta vasemmistoliittoa kiinnostavat sosiaali- ja terveydenhuoltoon, työmarkkinoihin sekä ympäristö- ja ilmastopolitiikkaan liittyvät salkut.

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto sanoi STT:llepuolueen haluavan hallitusneuvotteluihin, mutta ilmasto-, koulutus-, ja eriarvoisuusasiat on otettava niissä vakavasti. Näiden lisäksi on tärkeää, että Euroopan unionin kehitykseen ja ihmisoikeuskysymyksiin suhtaudutaan myönteisesti.

Haavistonkin mukaan Sipilän lähtö voi helpottaa tilannetta, mutta tämä riippuu siitä, mitä tulee nykylinjan tilalle.

– Saattaa helpottaa, jos tulee toisenlaisia arvoja ja painotuksia.