Lehtikuva/Juha Sipilä / twitter

Keskusta näyttelee vaikeasti tavoiteltavaa. Antti Rinne sai lisää pelimerkkejä hallitustunnusteluihin.

Vaaleissa rökäletappion kärsinyt keskusta vaihtaa puheenjohtajaa ja suuntautuu oppositioon, mutta ei sulje hallitusoveakaan lopullisesti. Kynnyskysymyksiä on runsaasti.

Keskustan puoluehallitus totesi äänestäjien osoittaneen keskustan suunnan oppositioon ja hallituksen muodostamisen vastuun olevan nyt vaalien voittajilla. Sen jälkeen puolue luettelee joukon kynnyskysymyksiä, joilla se kuitenkin olisi valmis hallitukseen.

Hallitukseen keskusta lähtee vain sellaisen hallitusohjelman pohjalta, jossa koko Suomesta pidetään huolta ja määrätietoista työtä työllisyysasteen nostamiseksi 75 prosenttiin jatketaan, puoluehallitus totesi.

Kovista sanoista huolimatta keskustan kynnyskysymykset ovat sellaisia, joista SDP-johtoisissa hallitusneuvotteluissa olisi varsin helppo sopia.

Niitä ovat sosiaali- ja terveydenhuollon sekä maakuntauudistuksen vieminen maaliin nykyisen valmistelun pohjalta ilman laajaa valinnanvapautta. Tästä punavihreät puolueet ja keskusta olivat suurin piirtein samaa mieltä jo ennen vaaleja. Tosin keskustan ajamaa laajaa maakuntauudistusta muut puolueet eivät kannata.

ILMOITUS

Ongelmallisemmaksi voi tulla perhevapaauudistus, jossa keskustan mukaan kotihoidontukea ei saa heikentää.

Keskustan kynnyskysymys on myös sosiaaliturvan uudistaminen perusturvaa vahvistamalla erityisesti pienituloisten eläkeläisten ja vähävaraisten lapsiperheiden aseman parantamiseksi. Näistä on helppo löytää yhteisymmärrys.

Arvoituksellisempi on keskustan vaatimus ilmastopolitiikasta, jonka on jatkuttava vaikuttavana ja vastuullisena, ”ja toimilla on oltava tavallisten suomalaisten tuki”.

Sipilä sanoo kantavansa vastuun

Yksi konkreettinen este SDP:n ja keskustan hallitusyhteistyöltä poistuu, kun toimitusministeristön pääministeri Juha Sipilä luopuu paikastaan keskustan johdossa.

Keskusta valitsee uuden puheenjohtajan ylimääräisessä puoluekokouksessa syyskuussa. Sipilä kertoi hetki sitten blogissaan, että vaalitulos ei jätä muuta vaihtoehtoa.

”Nyt koolla oleva puoluehallitus päätti pyynnöstäni kutsua koolle ylimääräisen puoluekokouksen, joka valitsee Keskustalle uuden puheenjohtajan 7.9.2019. Hoidan puheenjohtajan tehtävää siihen saakka.”

Sipilä ilmoittaa kantavansa vastuun tappiosta ja kirjoittaa keskustan tarvitsevan uuden alun.

”Keskusta ansaitsee uuden innostavan alun. Puolue aloittaa uudistustyön ja laatii Keskustalle uudistusohjelman. Puolueen vahva tulevaisuus pohjustetaan uuden puheenjohtajan voimin”, Sipilä kirjoittaa.

Demareiden voisi olla vaikea sulattaa koko viime vaalikauden haukuttua Sipilää ministerinä samassa hallituksessa. Luopuvana puheenjohtajana tätä ongelmaa ei ole.