– Meillä oli vahva kampanja ja fiilis oli hyvä. Maakunnassa kierrettiin ahkerasti, kertoo turkulainen uusi kansanedustaja Johannes Yrttiaho.

Varsinais-Suomen ääniharavan Li Anderssonin jättisaalis ei auttanut tuomaan vaalipiirin vasemmistolle kolmatta paikkaa, mutta Yrttiaho uskoo, että ensi kerralla kolmaskin paikka on mahdollinen.

39-vuotias Yrttiaho itse pääsi eduskuntaan nyt toisella yrittämällä. Hän sai ääniä 2 623. Yrttiaho on koulutukseltaan filosofian maisteri. Hän on Turun kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen.

Uudessa työpaikassaan Yrttiaho kertoo haluavansa edistää pieni- ja keskituloisen ihmisten toimeentulokysymyksiä.

– Eli perinteisiä vasemmiston asioita kuten työttömyystukia ja sosiaaliturvaa.

Myös ulko- ja turvallisuuspolitiikka kaipaisi Yrttiahon mukaan nykyistä reippaampaa suuntakeskustelua.

ILMOITUS

– Asevarustelu, hävittäjähankinnat, käytännössä sitoutuminen Yhdysvaltojen sotilasblokin kanssa. Näitä asioita on pidettävä esillä ja vaadittava suunnanmuutosta.

Halpatyövoima estettävä

Tiedottajana Teollisuusliiton ammattiosasto 49:ssa työskentelevän Yrttiahon yksi työsarka liittyy telakoihin ja niiden alihankintaverkkoon, erityisesti ulkomaisen halpatyövoiman aiheuttamiin ongelmiin siellä.

– Satakunnassa meriteollisuudessa on reilu tuhat metallityöntekijää työttömänä. Silti työnantaja puhuu työvoimapulasta. Tosiasiassa työvoimapulaa ei ole. Työnantaja pyrkii vain saamaan töihin halvempaa väkeä, mikä tarkoittaa, että ulkomaalaisia työntekijöitä tulee töihin entistä enemmän.

Tämän kehityksen estämiseen on Yrttiahon mukaan olemassa välineitä. Hän mainitsee alipalkkauksen kriminalisoinnin, liittojen kanneoikeuden, tilaajavastuuvalvonnan kiristämisen ja veronumerokäytäntöjen laajentamisen rakennusalalta muualle.

- Ja työvoiman tarveharkintaa ei pidä lähteä helpottamaan, hän lisää.

Oikeistosuunta pitäisi padota

Kansa antoi vaaleissa vahvan kannatuksen kokoomukselle ja perussuomalaisille, kahdelle leikkauspolitiikkaa hallituksessa – perussuomalaiset tosin vain hallituksen alkupuoliskolla – tehneelle puolueelle.

Se, että tätä oikeistosuuntausta ei pystytty patoamaan, himmentää Yrttiahon mukaan hiukan vasemmistoliiton vaalivoittoa.

– Mielestäni paras lääke oikeiston nousuun olisi perinteinen punaisempi vasemmistopolitiikka.

Politiikan ykkösasiaksi tulisikin Yrttiahon mielestä nostaa pieni- ja keskituloisten toimeentulo. Hän arvelee, että aikojen saatossa perussuomalaisiin on lipsunut vasemmistoliitoltakin vanhaa kannattajakuntaa.

– Vaikka nyt tuli hieno voitto, niin kokonaisuus on kuitenkin liikkeessä väärään suuntaan. Ihmisten tyytymättömyys kanavoituu perussuomalaisiin ja heidän populismiinsa. Meidän pitää nyt asettua näiden äärioikeistoon lipsahtaneiden tavallisten työntekijöiden etujen ajajaksi.