Lehtikuva/Seppo Samuli

Postille jää enää kolme omaa myymälää.

Posti aloittaa taas peräti kahdet uudet yt-neuvottelut, joissa liipasimella on yhteensä 244 työpaikkaa. Posti luopuu valtaosasta omia myymälöitään ja kasvattaa palvelupisteiden määrää. Toiset yt-neuvottelut koskevat Postipalvelut-liiketoimintaryhmän tuotantoa hallintoa ja esimiestehtäviä.

– Taustalla on voimakas muutos ihmisten ajankäytössä, liikkuvuudessa ja asiointitottumuksissa. Asiakkaat haluavat hoitaa postiasioinnin samalla, kun käyvät vaikkapa ruokaostoksilla. Suomalaiset arvostavat helppoutta, palvelupisteverkoston johtaja Lasse Huttunen perustelee oman myymäläverkon karsimista.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU tuomitsee Postin suunnitelmat jyrkästi.

”Valtionyhtiö Posti osallistuu taas kerran Suomen kurjistamiseen potkimalla satoja työlleen ja työnantajaansa sitoutuneita postilaisia työttömiksi. Eduskuntavaalit käytiin eilen ja nyt Posti käyttää tilannetta hyväksi törkeimmällä mahdollisella tavalla, koska maassa on toimitusministeristö vailla toimivaltaa ja hallitusneuvottelut ovat vasta tulossa. Tämä on raakaa peliä, jolle pitää saada piste”, PAU kertoo tiedotteessaan.

PAU:n mukaan henkilöstö on ottanut tiedon tulevista irtisanomisista järkyttyneinä vastaan.

ILMOITUS

– Postin myymäläverkoston osaavia ammattilaisia laitetaan työttömyyskortistoon ja asiakkaille kerrotaan, että palvelut paranevat. Automaatti- ja nettipalvelut eivät koskaan korvaa ammattilaisen antamaa neuvontaa ja tukea, kun asiakkaalla on tarve löytää ratkaisu lähettämiselle. Tuotannon esimies- ja hallinto-organisaatio on jo pitkään viestittänyt meidän edunvalvojien kautta, että heidän työtaakkansa on kohtuuton, toimihenkilöiden valtakunnallinen pääluottamusmies Mirja Sandberg toteaa.

Posti iskee aina vaalien jälkeen

Ammattiliiton mielestä Postin johto ajoitti myymälöiden lakkauttamisen tarkasti. Eduskuntavaalien tarkastuslaskenta on vasta tulossa, ”joten valtionyhtiö voi puuhata ihan mitä haluaa”. Toimitusministeristöllä ei käytännössä ole toimivaltaa tällaisessa tilanteessa.

PAU:n mukaan Posti toimi näin myös neljä vuotta sitten edellisten vaalien jälkeen, kun noin sadasta myymälästä lakkautettiin valtaosa. Nyt loputkin suljetaan. Postille on jäämässä suunnitelmien mukaan vain kolme omaa myymälää: Helsinkiin, Jyväskylään ja Rovaniemen Napapiirille. Tällä hetkellä myymälöitä on 21.

PAU kysyi mikroyrityksiltä neljä vuotta sitten, kuinka tyytyväisiä ne ovat myymälöiden palveluun. Tuolloin valtaenemmistö, 91 prosenttia yrittäjistä olivat tyytyväisiä Postin omassa myymälässä saamaansa palveluun, samoin kuin sen henkilökunnan ammattitaitoon.

Postin omien myymälöiden lopettamisessa puolestaan oli yrittäjien mielestä jo tuolloin riskejä. Kaksi kolmesta vastasi, että neuvonta huononee, palvelu hidastuu tai asiantuntemus ja laatu heikkenevät, jos yrityksen käyttämä Postin oma myymälä lopetettaisiin.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAUn mukaan valtion olisi syytä puuttua omistajana Postin johdon tekemisiin. Peli on vihellettävä poikki viimeistään nyt tai maamme postipalvelut romutetaan lopullisesti.