Lehtikuva/Thomas Coex

Pian julkistettavan Yhdysvaltain suunnitelman pelätään olevan erittäin yksipuolinen Israelin eduksi.

Suuri joukko tunnettuja eurooppalaisia poliitikkoja on lähettänyt kirjeen, jossa he kehottavat Eurooppaa hylkäämään Yhdysvalloissa valmisteilla olevan Lähi-idän rauhansuunnitelman, jos se ei ole reilu palestiinalaisia kohtaan.

Kirjeen allekirjoittajina on kuusi entistä pääministeriä, 25 entistä ulkoministeriä ja 2 entistä Naton pääsihteeriä. Se lähetettiin sunnuntaina EU-maiden nykyisille ulkoministereille ja EU:n ulkopoliittiselle edustajalle Federica Mogherinille. Kirje lähetettiin myös Guardian-lehdelle.

Kirjeessä vaaditaan EU-maita säilyttämään periaatteellinen linjansa kahden valtion mallista, jossa Israelin rinnalla on itsenäinen Palestiinan valtio.

Allekirjoittajien joukossa on 25 entistä ulkoministeriä.

Kirjeen mukaan Yhdysvaltain nykyinen hallitus on poikennut Yhdysvaltain pitkäaikaisesta linjasta. Tässä viitataan muun muassa presidentti Donald Trumpin toissa vuonna tekemään päätökseen tunnustaa Jerusalem Israelin jakamattomaksi pääkaupungiksi.

Kushner pääarkkitehtinä

Trumpin hallituksen on odotettu esittävän rauhansuunnitelmansa aivan lähiaikoina, nyt kun Israelin vaalit on pidetty.

ILMOITUS

Suunnitelman pelätään olevan erittäin yksipuolinen Israelin eduksi ja on ounasteltu, että se esitetään ”ota tai jätä” -hengessä palestiinalaisille.

Suunnitelman pääarkkitehtinä pidetään Trumpin vävyä Jared Kushneria. Mukana sitä laatimassa on myös Yhdysvaltain kovan linjan Israelin-suurlähettiläs David Friedman, joka on innokas Israelin siirtokuntien kannattaja.

Viime tiistain vaalit voittanut Benjamin Netanjahu sanoi pari päivää ennen vaaleja, että hän aikoo liittää Länsirannan siirtokunnat virallisesti Israeliin. Haastattelussa Netanjahu vahvisti, että Valkoisessa talossa oltiin tietoisia hankkeesta.

Yhdysvaltain ulkoministerin Mike Pompeon mukaan tämä ei ole este Yhdysvaltain rauhansuunnitelmalle. Pompeo on aiemmin sanonut uskovansa, että Jumala saattoi asettaa Trumpin presidentiksi pelastaakseen Israelin kansan.

Kirjeen allekirjoittaneet entiset Naton pääsihteerit ovat Willy Claes ja Javier Solana. Entiset pääministerit ovat Jean-Marc Ayrault (Ranska), Carl Bildt (Ruotsi), Wlodzimierz Cimoszewicz (Puola), Massimo D’Alema (Italia), Guy Verhofstadt (Italia) ja Dacian Ciolos (Romania).

Pääministerit tulevat laajalta poliittiselta kentältä samoin kuin kirjeen allekirjoittaneet 25 entistä ulkoministeriä. Heidän joukossaan on myös Suomen Erkki Tuomioja.