Annina Mannila

Pirkanmaalla petyttiin, kun vasemmistoliiton toinen paikka jäi saamatta. Eduskunnassa jatkaa vaalipiiristä Anna Kontula.

– Olen järkyttynyt. Me pidimme selvänä että kaksi menee läpi. Oli kauheaa seurata, miten vasemmiston kannatusprosentti laski ja laski, kommentoi vaalitulosta nokialainen Anne Nyman, joka kiilasi yllättäen kakkossijalle vasemmistoliiton ehdokkaista. Hän oli pitkään kiinni edustajan paikassa ja keräsi ensikertalaisena 1991 ääntä. Lopulta paikan vei perussuomalaiset.

Hän korostaa, ettei murehdi sitä ettei itse päässyt läpi, vaan ylipäänsä siitä että toinen paikka jäi puolueelta saamatta.

Peiliin katsomisen paikka

Tuntuu, että näissä vaaleissa nuoret saivat äänensä kuuluviin

Vasemmistolla on Nymanin mukaan nyt peiliin katsomisen paikka.

– Jos ihmiset eivät tiedä, että vasemmistoliitto on pienituloisten puolella, niin sitten meillä on ongelma.

Hän korostaa, että vaaleissa menestyneet perussuomalaiset keskittyvät politiikassaan vastustamaan maahanmuuttajia ei ajamaan toimeentulokysymyksiä.

ILMOITUS

– Jussi Halla-ahohan on sanonut, että toimeentulotuki ja työttömyystuki ovat luksusta. Moni äänesti siis itseään vastaan. Meidän sanoma ei ole mennyt perille. Nyt pienituloisia tullaa kurittamaan, Nyman sanoo.

Hieno vaalikampanja

Kun vaalitulos Pirkanmaan osalta alkoi olla selvä, vaalivalvojaisissa Mallashovissa pohdittiin useammassakin pöydässä syytä siihen, että kakkospaikka ei irtoa.

– Sen kun osaisi sanoa, totesi Mikko Aaltonen, jota ennakkoarvioissa pidettiin todennäköisenä mahdollisen kakkospaikan saajana. 1852 äänellä Aaltonen sijoittui lopulta kolmanneksi vasemmiston listan ehdokkaista.

Ainakaan vaalityöstä toinen paikka ei hänen mukaansa ollut kiinni. Aaltonen kiitteli ehdokasporukkaa hienosta kampanjasta ja yhteistyöstä.

Kakkospaikkaa havittelemassa oli Nymanin ja Aaltosen lisäksi pitkään lähes samoilla äänimäärillä Noora Tapio. Hän on Nymanin tapaan ensimmäistä kertaa ehdolla eduskuntavaaleissa. Siitä huolimatta Tapoillakin kertyi ääniä 1850.

Menestys oli Noora Tapiolle yllätys. Hän veikkasi tuhatta ääntä.

– Tuli isosti enemmän. Olen äärimmäisen tyytyväinen.

Tapio uskoo, että hän menestyksensä toi se, että hän puhui ilmastonmuutoksesta ja sosiaalisesta oikeuden mukaisuudesta.

– Tuntuu, että näissä vaaleissa nuoret saivat äänensä kuuluviin, 23-vuotias Tapio sanoo.

Katse tuleviin vaaleihin

Pirkanmaan vaalivalvojaisissa ei kuitenkaan jääty rypemään pettymyksessä, vaan suunnattiin katse jo tulevaan.

– Minulta kyseltiin jo ehdokkaaksi seuraaviin vaaleihin neljän vuoden päästä. Lupauduin, sillä näen, että tuloksen perusteella minulla on paikka politiikassa, Tapio sanoo.

Moni muukin ehti jo antaa lupauksia tulevasta ehdokkuudestaan.

Vasemmistoliiton piirijärjestön puheenjohtaja Marja-Liisa Torkki nyökytteli päätään: aina on edessä seuraavat vaalit. Niihin on hyvä suunnata jo ajoissa.

Vaali-illan ääntenlaskennasta hän totesi, että muista vastaavanlaista jännitystä edellisistä vaaleista.

– Vaalivoitto saatiin, mutta se ei riittänyt meillä lisäpaikkaan. Näin kävi, vaikka meillä oli tosi hyvä ehdokasporukka, joka teki tosi paljon töitä, Torkki sanoi.