Lehtikuva/Markku Ulander

Hallitusohjelman arvo nousee hallitusneuvotteluissa, kun yksikään puolue ei saa vahvaa mandaattia vaaleissa.

Ennakkoon vaaleja pidettiin huippujännittävänä. Äänten laskenta on edennyt aikaisempaa hitaammin, mikä on lisännyt jännitystä.

– Äärimmäisen jännittävä. Koskaan ei ole ollut vaalivoittajalla näin pientä eroa, kommentoi Paavo Arhinmäki Ylelle.

Iltakymmenen jälkeen ykköspaikkaa jännitetään vielä. Äänimäärät liikkuvat, ja kolmen suurimman puolueen SDP:n, kokoomuksen ja perussuomalaisten sijoittumisesta on epävarmuutta.

Puolueiden väliset erot ovat historiallisen pieniä. Mikään puolue ei saa vahvaa mandaattia hallituksen muodostamiseen. Eniten paikkoja saanut puolue kuitenkin lähtee tekemään hallitustunnusteluja.

SDP, vihreät ja vasemmistoliitto saavat selkeän vaalivoiton. Hallitus hävisi vaaleissa, kuten ennakoitiin. Suurin häviäjä on keskusta. Se kantaa kokoomusta suuremman taakan hallitusvastuusta. Siniset pyyhkiytyvät eduskuntapuolueiden joukosta.

ILMOITUS

Demarien ja perussuomalaisten arvot kaukana toisistaan

Eduskunnan jättävä Eero Heinäluoma (sd.) arvioi kahta vaihtoehtoista pohjaa todennäköisemmiksi. Hänen mukaansa vaihtoehtoja ovat joko demarit, kokoomus ja vihreät joillakin täydennyksillä tai demarit, keskusta ja vihreät joillakin täydennyksillä.

Keskustan eduskunnan jättävä Seppo Kääriäinen varoitteli suoralta kädeltä sulkemasta pois perussuomalaisia pois hallituskuvioista.

Myös Heinäluoma tulkitsi, ettei SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ole sulkenut pois perussuomalaisia, vaikka puolueen arvot ovat kaukana toisistaan.

Ohjelma ratkaisee vasemmiston osallistumisen hallitukseen

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson totesi olevansa äärimmäisen tyytyväinen.

– Tämä olisi ensimmäinen vaalivoitto vuoden 1995 eduskuntavaalivoiton jälkeen.

Hallituskysymykseen Andersson otti kantaa pidättyvästi todeten kaikkien puolueiden tavoittelevan hallituspaikka, mutta hallitusohjelma ratkaisee.

Tärkeitä kysymyksiä ovat muun muassa ikäihmisten palvelut, ilmastonmuutos ja eriarvoisuuden poistaminen.

Keskusta ei sulje hallitusovia

Pääministeri Juha Sipilä ei sulje pois veret seisauttavan vaalitappion jälkeen hallitustakaan.

– En todellakaan ilmoittaudu oppositioon. Takkiin tuli ja voittajia pitää onnitella. Kolmen osalta järjestys voi muuttua, hän muistutti.

Keskustan hän arvioi saaneen takkiinsa hallituksessa tehtyjen vaikeiden ratkaisujen jälkeen.

– Kun isänmaa asetettiin edelle, siitä puolue kärsii. Keskustassa asetetaan isänmaan etu ennen puoluetta, kommentoi Sipilä.