Aapo Niemi

Osa-aikaisuus puhuttaa vaalikentillä, kertoo nokialainen eduskuntavaaliehdokas.

Yhdet vaalit juuri voittanut Anne Nyman jatkaa viimeiseen asti vaalikamppailuaan. Lisäpotkua antoi varmasti PAM:n liittokokousvaalit, joiden tulokset saatiin viime viikolla. Nokian K-Citymarketin luottamushenkilö Anne Nyman oli Pirkanmaan äänikuningas.

– Ihanaa, että äänestivät minua! Mainostan vaalikentillä koko ajan sitä, että pienituloisten ja duunarien asialla ollaan. Eli samaa asiaa ajan, jota olen PAMin valtuustossakin ajanut.

Vaalitoreilla käydyt keskustelut ovat osoittaneet Nymanille sen, että työelämän asiat kiinnostavat ihmisiä.

– Sanoisin yllättävän paljon. Esimerkiksi osa-aikaisuus huolestuttaa monia. Kun puhun vaikka eläkeläisten kanssa, niin kaikilla on joku sukulainen, tyttärentytär tai muu, ja he kertovat kauheita tarinoita siitä, kun ei saa tehdä töitä ja kun saa niin vähän töitä, ettei sillä elä.

Nyman luuli, ettei osa-aikaisuus kiinnostaisi kuin niitä, jotka sitä tekee.

ILMOITUS

– Mutta ihmiset ovat selvästi heränneet siihen, että osa-aikaisuus on todellinen ongelma.

Toimeentulo on ykkönen

Toimeentulosta puhutaan Nymanin mukaan muutenkin tosi paljon vaalikentillä. Ehdokas itse kertoo oppineensa keskusteluista paljon esimerkiksi eläkeläisten toimeentulosta ja muista heidän asioistaan. Vaalikentillä oppiminen on siis molemminpuolista.

Nymanin omat vaaliteemat ovat ne samat tutut, joista hän puhuu muutenkin.

– Pienituloisten kyykytys on lopetettava. Duunarit ja ay-liike on otettava mukaan neuvottelemaan eikä pelkästään hallitus ja työnantajan edustajat. Kolmas on suomalainen työ: antakaa työtä, josta saa rahaa, niin kyllä me sitten hoidetaan vanhukset ja muut niillä verorahoilla.

Kyykyttämiseen liittyen Nyman kertoo, miten hän kuulee pienituloisilta ihmisiltä kaiken aikaa leikkauksista.

– Enkä vieläkään ymmärrä, miten se auttoi, että kaupantädeiltä ja julkisen alan ihmisistä leikattiin kilpailukykysopimuksella. Miten se meidän vientiä auttoi? Ja muuten, ne talkoothan loppuivat siihen. Sen jälkeen talkoista ei puhuttu.

Nyman korostaa, että hänelle ykkösteema on ihmisten toimeentulo.

– Minkään ruuan hintaa ei saa missään tapauksessa nostaa, hän toteaa ilmastonmuutoskeskusteluihin viitaten. Hänen mielestään mistään muusta ei voida puhua ennen kuin ihmisellä on ruokaa ja vaatteet ja katto pään päällä. Ensin pitää olla perusasiat kunnossa.