Lehtikuva/Martti Kainulainen

Suomi on korvaamassa uusilla monitoimihävittäjillä vuosina 1995–2000 käyttöön otetut Hornetit, joiden 30 vuoden elinkaari on täyttymässä vuoteen 2030 mennessä. Uusien hävittäjien arvioidaan olevan käytössä aina 2060-luvulle asti. Suomen lähtökohtana on tilata 64 monitoimihävittäjää. Lisämausteensa julkisuudessa käytyyn keskusteluun on tuonut eduskuntavaalien läheisyys. Nykyiset poliitikot ja kansanedustajiksi mielivät käyvät huutokauppaa siitä, pitääkö hävittäjiä ylipäätänsä ostaa ja jos niin kuinka monta. Keskustelu on aina hyvästä, mutta tosiasioita ei pääse karkuun.

Tarjoukset koneista jätti viisi valmistajaa. Lopullinen päätös hankinnoista tehdään vuonna 2021. On selvää, että korvaavia koneita tarvitaan jo uskottavan puolustuksenkin vuoksi. Ilmassa on ollut myös, että koneiden hankinnan jälkeen olemme taas lähempänä Nato-jäsenyyttä. Itse en ole jäsenyyden kannattaja. Olemme olleet jo 20 vuotta Naton yhteistyökumppani, eli hankittavat koneet eivät tätä lisää tai vähennä.

Koneiden hankintahinta on joka tapauksessa todella korkea. On huomioitava, että rahoitus jakaantuu usealle kymmenelle vuodelle, eikä näin vain yhdelle budjettikaudelle. Vastapainona on suomalaisen osaamisen hyötyminen kaupoista. On selvää, että ainakin osa hävittäjien huollosta ja ylläpidosta pystytään toteuttamaan Suomessa. Alustavissa arvioissa konetyypistä riippuen koneet työllistävät noin kahdentuhannen henkilötyövuoden verran vuosittain. Tämä on hyvä huomioida keskustelussa. Peräänkuulutankin vastuullista ja asiapohjaista keskustelua aiheesta tosiasiat huomioon ottaen.

Turja Lehtonen
Turku