– Ilmastopolitiikan pitää olla myös hyvää sosiaalipolitiikkaa, korostaa tamperelainen eduskuntavaaliehdokas Noora Tapio.

Ensimmäistä eduskuntavaalikampanjaansa käyvä tamperelainen Noora Tapio sanoo yllättyneensä positiivisesti vaalikeskusteluista toreilla ja turuilla.

– Odotin kyllä hyvää vaalikampanjaa, mutta tämä ollut vielä parempi.

Etenkin ilmastomyönteiselle vasemmistolaiselle politiikalle on nyt ollut Tapion mukaan kova tilaus.

– Odotin kyllä hyvää vaalikampanjaa, mutta tämä ollut vielä parempi.

– Sille on ollut vahva noste. Vähän väliä kohtaan täällä ihmisiä, jotka kertovat äänestäneensä minua ja siitä tulee tosi hieno fiilis.

Ilmastonmuutos on Tapion kärkiteemoja. Hän on vaalikampanjassaan puhunut ilmastosta, eriarvoisuuden kasvusta ja siitä, että ilmastopolitiikan pitää olla sosiaalisesti oikeudenmukaista niin että päästöt pienenee mutta samalla tuloerot pienenee.

ILMOITUS

– Ja katsotaan, että ilmastotoimet eivät kohdistu pienituloisempiin vaan että ne maksavat, jotka saastuttavatkin.

Noora Tapio kertoo, että myös monet niistä vaaliteltoilla kävijöistä, jotka ovat aluksi olleet epäileväisiä ilmastokysymyksen suhteen, ovat lopulta keskustelujen myötä vakuuttuneet siitä, että ilmastopolitiikka voi samalla olla myös hyvää, tuloeroja tasaavaa sosiaalipolitiikkaa.

Ei köyhien kukkarolla

Tapio kertoo todenneensa vaalitoreilla useaan otteeseen sen tosiasian, että ilmastonmuutos edetessään osuu niin globaalisti kuin paikallisesti ensimmäisenä pienituloisiin siten, että muun muassa ruuan hinta kallistuu. Tämä pitäisi voida estää.

Mitkä ovat niitä ilmaston lämpenemistä estäviä keinoja, joissa maksumiehinä eivät ole pienituloiset ihmiset?

– Kysymys on sikäli monitahoinen että ilmastonmuutos tulee vaikuttamaan jokaisella politiikan sektorilla, Tapio aloittaa ja vastaa sitten kysymykseen ruuan ja liikenteen osalta.

Korkeapäästöistä ruokaa pitää hänen mielestään verottaa kovemmin, mutta samalla alentaa voimakkaasti vähäpäästöisemmän ruuan verotusta.

– Näin varmistetaan se, että terveellinen ruoka on kaikkien saavutettavissa.

Liikenteessä taasen olisi hänen mielestään tärkeää esimerkiksi se, että hankintatuet olisivat progressiivisia.

– Eli pienituloisia tuettaisiin enemmän auton muuttamisessa biokaasulla käyväksi tai sähköauton hankkimisessa. Mutta kysymys on tosi laaja, nämä olivat vain yksittäisiä esimerkkejä.

Noora Tapio ehti perjantaina olla vaaliteltalla vain hetken. Sitten hän hyppäsi Helsinkiin vievään junaan osallistuakseen Ylen järjestämään poliittisten nuorisojärjestöjen puheenjohtajien tenttiin. Tapio tuuraa tentissä Vasemmistonuorten puheenjohtajaa Hanna-Marilla Zidania.

– Lauantaina kampanjoin aamusta yöhön asti, hän lupaa.