Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Kommentti: Ilmastovaaleista taisi tulla pyrrhoksen voitto, kun vihreän kasvun mahdollisuuksista eli paremmasta tulevaisuudesta ei osata puhua selvästi ja ymmärrettävästi.

Perussuomalaiset on Ylen gallupeissa kaksinkertaistanut kannatuksensa joulukuun jälkeen. Marraskuussa se oli 8,1 prosenttia, tänään julkaistussa 16,3.

Kannatuksen käänsivät nousuun Oulussa julki tulleet seksuaalirikokset viime vuoden puolella, mutta vaalien lähestyessä Jussi Halla-aho puhuu ainakin tv-keskusteluissa enemmän ilmastonmuutoksesta kuin maahanmuutosta.

Punavihreät saivat haluamansa ilmastovaalit, mutta eivät osanneet ajatella, että perussuomalaiset pystyy kääntämään asian uhkaksi suomalaiselle elämänmuodolle ja työpaikoille. On häkellyttävää katsoa, kun Halla-aho sanoo ”ilmastovouhotuksen” vievän suomalaiset teollisuustyöpaikat Kiinaan, eikä kukaan vastaa tähän mitenkään.

Etenkin SDP:n epäselvä viestintä ilmastoasioissa on tullut kuin taivaanlahjana perussuomalaisille. Totta kai he ruokkivat kuvaa, että demarit vievät ihmisten pihoilta polttomoottoriautot ja säätävät lihaveron, jos siihen annetaan pieninkin tilaisuus, ja vaikka mitään tällaista ei ole tekeillä.

Politiikka ei ole faktan vaan tunteen asia. Tätä eivät asiakeskeiset puolueet halua uskoa.

ILMOITUS

Vihreä kasvu on teollisuusvientiä

Ilmastovaalit olisi pitänyt viestiä myös arjen tasolla myönteisenä eikä kielteisenä teollisuudenkin työpaikkojen osalta. Puhutaan vihreästä kasvusta ja cleantech-sektorista, jossa on potentiaalia kaiken lisäksi nykyistä korkeamman jalostusasteen vientialaksi. Juuri tällä viikolla presidentti Sauli Niinistö keskusteli presidentti Vladimit Putinin kanssa vientimahdollisuuksista tällä alueella.

Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan ympäristöteknologioiden markkinat ovat huimassa kasvussa ja ”maailmalla on huutava pula luonnonvaroja ja ympäristöä säästävistä tuotteista ja ratkaisuista”.

Tilastot laahaavat jäljessä, mutta Suomen Ilmastopaneelin vuonna 2016 tekemän julkaisun mukaan Suomen ympäristöliiketoiminnan liikevaihto nousi voimakkaasti myös vuosina 2012 ja 2013, jolloin muu talous oli jäässä. Kiina on pitkään ollut Suomen cleantech-yritysten tärkein vientimaa ja nousevia markkina-alueita ovat olleet Intia, Pohjois-Amerikka, Brasilia ja Afrikka.

Siis Kiina on teollisuusviennin mahdollisuus eikä uhka. Kuluvan vuosikymmenen alussa ympäristöliiketoiminnassa viennin kärkialat olivat nimenomaan teollisuustuotantoa; erilaisten koneiden ja moottorien valmistusta, höyrykattiloita, nosto- ja siirtolaitteita, laakereita, hammaspyöriä sekä vaihteisto- ja ohjauselementtejä.

Työmiehen asialla vai sitä vastaan?

Uusimman tilastonmukaan Suomen ympäristöliiketoiminnan liikevaihto oli lähes 41 miljardia euroa vuonna 2017. Ympäristöliiketoiminnassa tehtiin reilut 136 000 henkilötyövuotta ja sen vienti oli noin yhdeksän miljardia euroa. Liikevaihdon arvo kasvoi lähes kahdeksan prosenttia vuodesta 2016 vuoteen 2017. Henkilötyövuosien määrä kasvoi vajaat kaksi prosenttia.

Ympäristöliiketoiminnasta noin 85 prosenttia on luonnonvarojen säästöä ja loput ympäristönsuojelua.

Kun Halla-aho nyt puheissaan puolustaa väistyvää maailmaa, hän ei tässäkään asiassa ole työmiehen ja -naisen asialla, vaan tekee pelkkää propagandaa. Vielä ei ole täysin myöhäistä nostaa esille, että käytännön ilmastoteot ovat myös uuden ajan teollisuuspolitiikkaa – siis työmiehen ja -naisen etu.