Lehtikuva/Kenzo Tribouillard

Kuilu vanhempien ja nuorempien äänestäjien välillä on edelleen kasvanut: vasta 51 vuotta täyttäneistä useampi äänestäisi konservatiiveja kuin labouria.

Maanantaina julkaistu mielipidetutkimus on karua luettavaa Britannian konservatiiviselle puolueelle. Mitä nuoremmasta ikäluokasta on kysymys, sitä alhaisempi on puolueen kannatus.

Alle 35-vuotiaista 28 prosenttia voisi sentään harkita äänestävänsä konservatiiveja, mutta vain 16 prosenttia äänestäisi, jos vaalit olisivat nyt.

Konservatiiveja lähellä olevan Onward-ajatuspajan tekemä, laajaan haastatteluaineistoon perustuva tutkimus kertoo, että lähes puolet konservatiivien kannattajista on nyt 65 vuotta täyttäneitä.

Alle 35-vuotiaista vain 16 prosenttia äänestäisi konservatiiveja.

Alle 25-vuotiasta konservatiiveja äänestäisi vain 14 prosenttia, kun työväenpuolue saisi 62 prosenttia tämän ikäluokan äänistä.

Yli 65-vuotiaissa suhteet ovat päinvastaiset: konservatiiveja äänestäisi 56 prosenttia ja työväenpuoluetta 24 prosenttia.

ILMOITUS

Niinpä konservatiivien kannattajakunnasta vain 17 prosenttia on alle 45-vuotiaita ja vain 4 prosenttia alle 25-vuotiaita.

Vanhempien ikäluokkien merkitys konservatiivien kannatukselle ei ole mikään uusi asia. Se on kuitenkin edelleen kasvanut viime vuosien aikana.

Vielä vuoden 2017 vaalien kampanjan alkaessa ikä, jonka jälkeen konservatiivien kannatus ylitti työväenpuolueen kannatuksen, oli 34 vuotta. Yllätystappioon päättyneiden vaalien jälkeen raja oli gallupien mukaan noussut 47 vuoteen.

Nyt Onwardin tutkimuksen mukaan konservatiivien kannatus ylittää labourin kannatuksen vasta 51 vuotta täyttäneiden joukossa.

Kesäkuun 2017 vaaleissa konservatiivit menettivät 13 paikkaa ja saivat 42,4 prosenttia äänistä. Theresa May pystyi kuitenkin muodostamaan hallituksen Pohjois-Irlannin unionistipuolueen DUP:n tuella.