Jarno Mela

Eri arvioiden mukaan reilu 750 000 äänestäjää ei vielä ole päättänyt puoluetta, jota aikoo sunnuntaina äänestää.

Vasemmistoliitto on kaikkien mielipidemittausten mukaan saamassa vaalivoiton sunnuntaina. Tuoreimmassa Ylen gallupissa vasemmistoliitolle mitattiin 8,7 prosentin kannatus, missä on edelliseen Ylen kannatusmittaukseen laskua 1,1 prosenttiyksikköä.

Toisaalta Helsingin Sanomain tiistaina julkaisemassa gallupissa vasemmistoliiton kannatus oli 9,6 prosenttia. Viime eduskuntavaaleissa vasemmistoliitto jäi 7,1 prosenttiin.

SDP pitää kannatusmittauksissa tiukasti kiinni ykköspaikastaan, mutta kuten HS:n myös Ylen kannatusmittaus näyttää puolueen menettäneen kannatustaan. Ylen gallupissa puolueen kannatus oli tasan 19 prosenttia, missä oli laskua 1,1 prosenttiyksikköä. Jos puolue saisi sunnuntaina 19 prosenttia, parantaisi SDP tulostaan viime eduskuntavaaleista 2,5 prosenttiyksiköllä.

Toiseksi suosituin puolue on Ylen mittauksen mukaan nyt perussuomalaiset, jonka nousu jatkuu. Puoluetta kertoi Ylelle kannattavansa 16,3 prosenttia vastaajista. Kasvua aiempaan mittaukseen oli 1,2 prosenttiyksikköä.

Tosin perussuomalaisten ero kolmantena kannatusmittauksessa olevaan kokoomukseen on vain 0,3 prosenttiyksikköä. Kokoomuksen kannatus pysyi tässä kannatusmittauksessa käytännössä paikallaan (15,9%).

ILMOITUS

Keskustan kannatus pysyi myös muuttumattomana ja oli nyt 14,5 prosenttia.

Vihreiden kannatus niiasi hieman ja puolue on nyt viidentenä 12,2 prosentin kannatuksella. Mutta kuten SDP ja vasemmistoliitto, puolue on matkalla kohti selvää vaalivoittoa. Vuonna 2015 vihreät saivat 8,5 prosenttia äänistä, eli 12,2 prosentin tulos toisi 3,7 prosenttiyksikköä paremman tuloksen.

Ylen Taloustutkimuksella teettämään tutkimukseen vastasi kaikkiaan 1 969 ihmistä. Haastattelut tehtiin huhtikuun 1.–9. päivä, ja puoluekantansa kertoi 1 253 vastaajaa. Sen virhemarginaali on noin 2,3 prosenttiyksikköä suuntaansa suurimpien puolueiden kohdalla.

Kahden mittauksen ero

Ylen ja HS:n gallupeissa mielenkiintoinen ero on kokoomuksen ja perussuomalaisten kannatuksessa. Hesarin mittauksessa kokoomus oli selvästi toiseksi suurin 17,5 prosentin kannatuksella, kun perussuomalaiset olivat kolmantena tasan 15 prosentin tuloksella.

Tosin HS painotti, että sen tuorein kysely ei ole täysin verrattavissa aiempiin mittauksiin. Aineisto kerättiin normaalin neljän viikon asemesta vain viikossa, ja siihen vastasi noin 2 000 ihmistä. Normaalisti vastaajia on noin 2 500.

HS:n teettämän tutkimuksen virhemarginaali on suurimmilla puolueilla noin 2,3 prosenttiyksikköä suuntaansa.