Lehtikuva/Vesa Moilanen

”Kokoomuksen ajama palveluiden yksityistäminen loi reunaehdot, joiden puitteissa laadukas lainsäädäntötyö ei ollut mahdollista.”

Vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin mukaan sote-farssi sai arvoisensa lopun, ”kun hallitus vielä siirsi heille kiusallisen raportin julkaisua vaalien yli”.

Helsingin Sanomien tänään julkistama selvityskertoo, että kokoomuksen ja keskustan syksyllä 2015 tekemä lehmänkauppa koitui uudistuksen tuhoksi, ei perustuslaki.

Tai niin kuin Andersson sen ilmaisee Facebookissa: Ideologinen pyrkimys kaupallistaa hyvinvointipalvelut ajoi kaiken muun ohi ja ylitse”.

Nyt julki tullut selvitys on Anderssonin mukaan kylmäävää luettavaa:

”Kokoomuksen ajama palveluiden yksityistäminen loi reunaehdot, joiden puitteissa laadukas lainsäädäntötyö ei ollut mahdollista. Asiantuntijoita ei kuunneltu ja työn laatu kärsi.”

ILMOITUS

Tällaista toimintaa hän pitää käsittämättömänä normaalissa lainsäädäntötyössäkin.

”Kun kyseessä on meille kaikille kirjaimellisesti elintärkeät sosiaali- ja terveyspalvelut, alkavat ilmaisut loppua kesken.”

”Suomalaisten onneksi näin laajaa terveydenhuollon yksityistämistä ei ollut mahdollista sovittaa yhteen kansalaisten yhtäläisiä oikeuksia turvaavan perustuslain kanssa.”

Seuraavan hallituksen on Anderssonin mukaan uudistettava sosiaali- ja terveyspalvelut suomalaisten hyvinvointi, ei terveysyritysten voitot edellä. Lääkäriin täytyy päästä kiireettömissäkin tapauksissa aina korkeintaan viikossa ja aina maksutta, hän linjaa.