Lehtikuva/Vesa Moilanen

Loppuraportti oli Helsingin Sanomain mukaan tarkoitus julkaista jo maaliskuussa.

Maaliskuussa kaatuneen sote-uudistuksen ongelmat valettiin kokoomuksen ja keskustan marraskuussa 2015 solmimassa lehmänkaupassa, kertoo Helsingin Sanomat. Lehti on saanut käsiinsä valtioneuvoston kanslian tilaaman loppuraportin luonnoksen, johon se perustaa tietonsa.

Uudistusta ohjattiin poikkeuksellisen vahvasti poliittisesti, sen aikataulu oli ”täysin epärealistinen” ja tavoitteet olivat poukkoilevat. Muun muassa näiden syiden vuoksi sote- ja maakuntauudistus lopulta kaatui, Helsingin Sanomat lainaa loppuraporttiluonnosta.

Kritiikin perusteella sen voisi luulla olevan opposition kynästä, koska oppositio kritisoi juuri näistä syistä uudistuksen valmistelua. Raportin ovat kirjoittaneet Helsingin Sanomien mukaan joukko konsultteja sekä lainsäädäntötutkimuksen emeritusprofessori Jyrki Tala. Siihen on haastateltu lainvalmistelun avainhenkilöitä sekä 147:ää valmistelussa mukana ollutta virkamiestä.

– Niin lainvalmistelun johdosta vastanneiden kuin valmistelijoiden päällimmäinen kokemus poliittisesta ohjauksesta sisältää useita kriittisiä havaintoja. Yllättävänä on pidetty sitä, että poliittisen johdon kokonaiskuva uudistuksesta on osoittautunut epäselväksi, jolloin kannanotot perusasioista ovat huojuneet, velloneet ja tuntuneet joskus kaoottisilta, raportissa kerrotaan.

Helsingin Sanomain mukaan raportti oli alun perin tarkoitus julkistaa jo maaliskuussa, mutta sote-uudistuksen projektijohtaja Päivi Nerg päätti siirtää julkistuksen vaalien yli.

– Se siirrettiin siitä johtuen, että tässä tuli niin sanotusti aika paljon isompia kysymyksiä hoidettavaksi alasajoon liittyen, Nerg kertoo HS:lle.

Sote-uudistus kaatui lopullisesti maaliskuun alkupuolella, kun hallituspuolueet joutuivat toteamaan ajan loppuneen kesken. Samalla pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kaatoi hallituksensa. Se jatkaa toimitusministeristönä vaalien jälkeenkin, kunnes Suomeen saadaan uusi hallitus.