AFP/Getty Images

Teloitusten määrä putosi 31 prosentilla vuoden 2018 aikana. Amnesty International julkaisee keskiviikkona kuolemantuomioita koskevan vuosittaisen raporttinsa.

Teloitusten määrä oli viime vuonna alhaisin vuosikymmeneen, kertoo Amnesty Internationalin keskiviikkona julkaistava raportti kuolemantuomioista ja teloituksista.

Vuonna 2018 teloitettiin tiettävästi ainakin 690 ihmistä. Pudotus oli merkittävä verrattuna vuoteen 2017, jolloin ainakin 993 ihmistä teloitettiin. Luvut eivät sisällä tilastoja Kiinasta, jossa kuolemanrangaistukset luokitellaan valtionsalaisuudeksi. Amnesty arvioi, että Kiinassa on annettu ja pantu täytäntöön tuhansia kuolemantuomioita.

– Teloitusten merkittävä vähentyminen osoittaa, että jopa epätodennäköisimmät maat ovat alkaneet muuttaa tapojaan ja huomanneet, ettei kuolemanrangaistus ole vastaus, toteaa Amnesty Internationalin pääsihteeri Kumi Naidoo järjestön tiedotteessa.

Kuolemantuomiosta on kokonaan luovuttu 106 maassa.

Eniten teloituksia Kiinassa

Vuonna 2018 langetettiin 2 531 kuolemantuomiota 54 maassa, kun edellisenä vuotena luku oli 2 591 kuolemantuomiota 53 maassa. Eri maiden tiedonkeruun vaihtelevuuden aiheuttamien ongelmien vuoksi luvut langetetuista kuolemantuomioista eri vuosilta eivät ole aukottomasti vertailtavissa.

Vuonna 2018 tiettävästi ainakin 19 336 ihmistä oli vankilassa tuomittuna kuolemaan.

ILMOITUS

Vuoden lopulla kaikkiaan 142 valtiota oli kieltänyt kuolemanrangaistuksen tai ei toteuttanut sitä käytännössä. Kuolemantuomiosta oli kokonaan luovuttu 106 maassa.

Tuhansilla vuosittaisilla teloituksilla Kiina piti paikkansa eniten kuolemantuomioita täytäntöön panevana maana. Muut eniten teloittavat maat olivat Iran (ainakin 253 teloitusta), Saudi-Arabia (149 teloitusta), Vietnam (ainakin 85 teloitusta) ja Irak (ainakin 52 teloitusta).

Viime vuoden aikana teloitukset kuitenkin vähenivät Iranissa ja Irakissa. Irakissa teloitukset putosivat vuoden 2017 ainakin 125 teloituksesta viime vuoden ainakin 52 teloitukseen.

Iranissa muutettiin huumeita koskevia lakeja. Kuolemanrangaistus on maassa yleinen käytäntö, mutta lakimuutosten myötä teloitukset vähenivät 50 prosentilla. Tästä huolimatta Iran vastasi yli kolmanneksesta vuoden 2018 tilastoiduista teloituksista.

Joissakin maissa lisää teloituksia

Teloituksia pantiin täytäntöön aiempaa useammin Valko-Venäjällä, Japanissa, Singaporessa, Etelä-Sudanissa ja Yhdysvalloissa. Thaimaassa taas teloitettiin ensimmäinen ihminen sitten vuoden 2009. Niin ikään Sri Lankan presidentti Maithripala Sirisena ilmoitti, että teloitukset otetaan maassa takaisin käyttöön yli 40 vuoden tauon jälkeen.

Amnestyn mielestä on huolestuttavaa, että muutamissa maissa langetettiin aiempaa enemmän kuolemantuomioita. Esimerkiksi Irakissa annettujen kuolemantuomioiden luku nelinkertaistui vuonna 2017 annetusta ainakin 65:stä kuolemantuomiosta viime vuonna annettuun ainakin 271:een kuolemantuomioon.

Egyptissä langetettujen kuolemantuomioiden määrä kasvoi yli 75 prosentilla. Vuonna 2017 tuomioiden määrä oli ainakin 402, ja vuonna 2018 se oli ainakin 717.

Tuomioiden määrä laskussa

Vuoden 2018 tilastot kuitenkin osoittavat, että niin annettujen kuin täytäntöön pantujen kuolemantuomioiden määrä on voimakkaasti laskusuunnassa. Ympäri maailmaa toimitaan julman rangaistuksen lopettamiseksi.

Pakistanissa ja Somaliassa teloitusten määrät putosivat merkittävästi. Esimerkiksi Burkina Fasossa kuolemanrangaistus poistui uuden rikoslain myötä viime kesäkuussa. Gambia ja Malesia ilmoittivat keskeyttävänsä kuolemantuomioiden täytäntöönpanon. Washingtonista tuli Yhdysvaltojen 20. osavaltio, joka luopui kuolemanrangaistuksesta.