Lehtikuva/Odd Andersen

Gallupin mukaan kansalaisaloitteella on äänestäjien keskuudessa enemmän kannattajia kuin vastustajia.

Berliinissä kerätään nimiä kansanäänestyksen järjestämiseksi suurten vuokranantajien omistamien asuntojen pakkolunastamiseksi.

Kansalaisaloite Deutsche Wohnen und Co enteignen on nimetty kaupunkiosavaltion suurimman yksityisen asuntovuokrausyhtiön, Deutsche Wohnen -yhtiön mukaan.

Aloitteella vaaditaan pakkolunastettavaksi asunnot niiltä vuokranantajilta, jotka omistavat Saksan pääkaupungissa yli 3 000 asuntoa. Ne pitäisi tämän jälkeen siirtää perustettavalle sosiaalista asumista järjestävälle julkiselle yhtiölle.

Aloitteen tekijöiden mukaan pakkolunastuksista maksettavat korvaukset olisivat noin 18 miljardia euroa.

Aloitteen mukaan näin saataisiin sosiaaliseen asumiseen 200 000 asuntoa. Deutsche Wohnen on pörssinoteerattu osakeyhtiö, joka omistaa Berliinissä yli 100 000 asuntoa.

Asuminen kallistunut nopeasti

Aloitteen on menestyäkseen kerättävä puolen vuoden sisällä vähintään 20 000 allekirjoitusta ja sitten ensi helmikuuhun mennessä 170 000 lisää, jotta kansanäänestys järjestettäisiin. Berliinissä on 3,7 miljoonaa asukasta.

ILMOITUS

Jos kansanäänestykseen päästään, ei aloitteen läpimeno ole mahdottomuus. Helmikuussa tehdyn gallupin mukaan 44 prosenttia berliiniläisistä kannattaa pakkolunastusta, kun sen vastustajia on 39 prosenttia.

Vuokra-asuminen on ollut Berliinissä pitkään halpaa verrattuna moneen muuhun eurooppalaiseen suurkaupunkiin. Asuminen on kuitenkin tullut nopeasti kalliimmaksi: vuonna 2017 kiinteistöjen hinnat nousivat Berliinissä 20,5 prosenttia, kertoo brittilehti Guardian.

Saksassa säädettiin vuonna 2015 liittovaltion laki, jonka oli määrä rajoittaa vuokrien nopeaa kohoamista maan suurimmissa kaupungeissa. Se on kuitenkin osoittautunut tehottomaksi.

Lakeja kierretään näennäisremonteilla

Guardianin mukaan vuokrakapinallisten mielenosoituksissa on opiskelijoiden ja muiden nuorten lisäksi mukana myös paljon eläkeläisiä.

Arvostelijoiden mukaan vuokralaisten turvaksi säädettyjä lakeja kierretään tekemällä asunnoissa tarpeettomia näennäisremontteja, joilla saadaan vanhat vuokralaiset pois.

Aloitteen tekijät ovat laskeneet, että pakkolunastuksista maksettavat korvaukset olisivat noin 18 miljardia euroa. Berliinin senaatin laskelmien mukaan kulut 240 000 asunnon pakkolunastuksesta olisivat 28,8–36,6 miljardia euroa.

Kansalaisaloitteen järjestäjät perustelevat vaatimustaan Saksan perustuslain pykälällä, joka mahdollistaa yksityisen omaisuuden pakkolunastuksen. Sitä ei ole koskaan käytetty aloitteen vaatimalla tavalla, mutta Berliinissä on sen perusteella pakkolunastettu omaisuutta infrastruktuurin kuten moottoriteiden rakentamista varten.

Berliinin suurin puolue on sosiaalidemokraatit (SPD). Se vastustaa kansalaisaloitetta. Sen sijaan puolueen nuorisojärjestö Jusos haluaisi vielä radikaalimman ratkaisun, jolla pakkolunastettaisiin yli 20 asuntoa omistavien asunnot.