Sanni Siira

Lehtinen vakuutti palkintolautakunnan näytelmäkäsikirjoituksellaan Elinvoima.

Suomen arvostelijain liitto ry, SARV, myöntää vuoden 2019 Kritiikin Kannukset -palkinnon dramaturgi, näytelmäkirjailija Ilja Lehtiselle.

Elinvoima-käsikirjoituksessaan Lehtinen käsittelee ilmastonmuutosta ja ekokatastrofia suomalaisesta näkökulmasta. Hän ruotii metsiemme käyttöä, hyödyntämistä ja varjelemista sekä metsänhoitopolitiikan seurauksia.

Palkintolautakunnan mukaan Lehtinen on paneutunut aiheeseensa, eikä tarjoa yksinkertaisia ratkaisuja tai sorru latteisiin johtopäätöksiin.

”Teksti on rakennettu moniääniseksi, faktan ja fiktion rajaa hämärtäväksi. Mukana on myös huumoria, jota ei ole naamioitu ironiaksi.

Elinvoima haastaa aikamme kulttuurin ja ottaa kantaa laajaan aiheeseen. Tekstinä se on itsenäinen ja omaääninen. Esseemäinen käsikirjoitus irtisanoutuu herooisen miestaiteilijan myytistä. Se tekee teatterin lavasta arendtlaisen keskustelun tilan ja kansalaisuuden paikan.”

ILMOITUS

Elinvoima oli Lehtisen taiteellinen opinnäyte Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa dramaturgian maisteritutkintoa varten.

Paitsi dramaturgina ja näytelmäkirjailijana, Lehtinen tunnetaan myös spoken word -artistina nimellä Illmari. Lehtinen oli myös mukana kirjoittamassa teosta Sankaritarinoita pojille (ja kaikille muille).

Vuonna 1961 perustettu Kritiikin Kannukset -palkinto jaetaan vuosittain suomalaiselle luovalle tai esittävälle taiteilijalle tai ryhmälle. Palkinto annetaan tunnustuksena parhaasta vuoden aikana tapahtuneesta taiteellisesta läpimurrosta tai siihen verrattavasta suorituksesta lähinnä nuorille taiteilijoille.