Lehtikuva/Timo Jaakonaho

SDP on yhä ykkönen, mutta suurimman paikka ei ole varma.

Vasemmistoliiton edellinen voitto eduskuntavaaleissa on vuodelta 1995. Silloin puolue sai 11,2 prosenttia äänistä, missä lisäystä edellisiin vaaleihin oli 1,1 prosenttiyksikköä. Nyt viimeiset mielipidemittaukset ennen eduskuntavaaleja ennakoivat 2–2,5 prosenttiyksikön voittoa vuoden 2015 tulokseen, joka oli 7,1 prosenttia.

Alma Median maanantaina julkaisemassa mittauksessa vasemmistoliiton kannatus oli 9,1 prosenttia, Helsingin Sanomissa tänään 9,6 prosenttia. Kannatus oli noussut molemmissa mittauksissa.

On loppukiristä kiinni, onnistuuko vasemmistoliitto nousemaan tavoittelemaansa kymmenen prosentin kannatukseen sunnuntaina.

Kampanjat eri puolilla maata jatkuvat täysillä ja puoluejohtajien tv-keskusteluita on jäljellä kaksi. Keskiviikkona kello 20 MTV3:n suora vaalikeskustelu lähetetään Helsingin Oodi-kirjastosta ja torstaina on vuorossa perinteinen Ylen Suuri vaalikeskustelu kello 21.

SDP laskussa, niin myös kokoomus

Kumpikin mittaus ennakoi myös siinä mielessä historiallista vaalitulosta, että edes suurin puolue ei saa 20 prosenttia äänistä.

ILMOITUS

SDP jatkaa kärjessä noin 19,5 prosentilla. Eroa kokoomukseen on noin kaksi prosenttiyksikköä eli se mahtuu virhemarginaaliin eikä ole täysin turvallinen kokoomukseen verrattuna.

Demarien tilannetta helpottaa se, että kokoomuksen kannatus on laskenut koko alkuvuoden. Puheenjohtaja Petteri Orpon puheet hoivakriisissä ovat käyneet todella kalliiksi puolueelle.

Keskustan ja perussuomalaisten kannatuksesta kyselyt menevät ristiin. Alman tutkimuksessa kannatustaan hieman parantanut keskusta on nyt kolmantena, HS:n tutkimuksessa neljäntenä. Keskustan kannatus on 14,5 prosentin paikkeilla, mikä tietäisi valtavaa tappiota, saihan se viime vaaleissa ykköspaikan 21,1 prosentilla.

Perussuomalaisissa on nyt kova uho, mutta todellisuudessa sekin on kärsimässä tappion. Viime vaalien tulos oli 17,7 prosenttia, nyt viimeisissä tutkimuksissa prosentit olivat 13,4 ja 15,0.

Vihreiden kovin nousu on taittunut. Iso vaalivoitto on tulossa, mutta puheet pääministeripuolueen asemasta siirtyvät taas ainakin neljällä vuodella eteenpäin.