Lehtikuva/Tolga Akmen

Uusin brexitin lisäaika päättyy tämän viikon perjantaina.

Iso-Britannia valmistautuu EU:n parlamenttivaaleihin ja samaan aikaan tekee eroa Euroopan unionin jäsenyydestä.

EU:n perussopimukseen kuuluu, että jäsenmaalla on oltava edustus EU:n parlamentissa, muuten parlamentti ei pysty tekemään päätöksiä. Niin kauan kuin Iso-Britannia on EU:n jäsenmaa, sillä on oltava edustus parlamentissa ja sen on myös järjestettävä EU-vaalit.

Iso-Britannian ehdokasasettelu päättyy huhtikuun 16. päivä, ellei kova brexit toteudu sitä ennen.

Jos Iso-Britannian kansallinen parlamentti ei pääse sopimukseen erosopimuksesta, ei EU:kaan voi sitä vahvistaa. Silloin tuloksena on kova ero. Erosopimuksesta täytyisi saada myös EU:n jäsenvaltioiden yksimielinen hyväksyntä.

Lisäaikaa lisäajalle

Iso-Britannia on saanut lisäaikaa 12. huhtikuuta saakka päättää unionista poistumisestaan.

ILMOITUS

Pääministeri Theresa May on anonut Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tuskille osoittamassaan kirjeessä lisäaikaa kesäkuun loppuun asti. Kirjeessään May vakuuttaa pyrkivänsä saamaan jonkinlaisen konsensuksen maansa parlamentissa, mikä olisi hänen mukaansa kovaa eroa parempi vaihtoehto.

Iso-Britannia järjestää EU-parlamenttivaalit toukokuun 23. päivä, jos sen kova ero ei tule voimaan jo huhtikuun 12. päivä.

Jos maa eroaa EU:n jäsenyydestä kesäkuun lopussa, sen juuri valitut europarlamentaarikot joutuisivat eroamaan välittömästi. Euroopan uusi parlamentti järjestäytyy heinäkuun 1. päivä. Tämä tapahtuisi, jos brexitille ei anota enempää lisäaikaa.

Huhtikuun 10. päivän EU:n huippukokouksessa pohditaan jälleen, mikä on lähtevän EU-maan kohtalo.