IPS/William Lloyd George

Civicus-järjestön raportin mukaan #MeToo ja nuorten ilmastokapina olivat viime vuoden valopilkkuja.

Yltyvä poliittinen sorto ja äärioikeistolaisen nationalismin nousu uhkaavat perustavia kansalaisvapauksia monissa maissa. Kansalaistoiminnan voimasta kertoo kuitenkin varsinkin naisten ja nuorten aktivismin kasvu, Civicus-järjestön vuotuinen raportti kansalaisyhteiskunnan tilasta arvioi.

Raportin mukaan kansalaisten perusvapaudet ovat vakavasti uhattuina peräti 111 valtiossa tutkituista 196:sta. Vain neljä prosenttia maailman asukkaista elää maissa, joissa kokoontumis- ja ilmaisunvapautta kunnioitetaan täydesti.

Civicus on Etelä-Afrikan Johannesburgissa päämajaansa pitävä kansalaisjärjestöjen yhteenliittymä. Se kirjaa viime vuoden hälyttäviin tapauksiin Lääkärit ilman rajoja -järjestön kohtelun Italiassa. Estääkseen järjestöä pelastamasta hukkumisvaarassa olevia siirtolaisia Välimerestä Italia jäädytti sen varat, takavarikoi alukset ja syytti henkilökuntaa ihmiskaupasta.

Yhdysvalloissa on viety oikeuteen ihmisiä, jotka ovat antaneet vettä autiomaassa vaeltaville paperittomille siirtolaisille.

Myös Yhdysvalloissa on viety oikeuteen ihmisiä, jotka ovat antaneet vettä Sonoran autiomaassa vaeltaville paperittomille siirtolaisille.

Inhimilliset arvot vaarassa

– Humanitaarinen kansalaistoiminta saa vastaansa voimistuvaa pahantahtoisuutta. Se kyseenalaistaa inhimilliset arvot tavalla, jollaista ei ole nähty toisen maailmansodan jälkeen, Civicusin pääsihteeri Lysa John sanoo.

ILMOITUS

Hän kehottaa kampanjoimaan kansallisella ja kansainvälisellä tasolla inhimillisten arvojen ja kansalaisten toimintaoikeuksien vahvistamiseksi.

Raportin mukaan oikeistopopulistit ja nationalistit niin Euroopassa, Yhdysvalloissa, Brasiliassa kuin Intiassakin yllyttävät valtaväestöä heikoimpia vastaan.

Hyökkäys kohdistuu myös humanitaarisiin arvoihin. Kansaa rohkaistaan syyttämään vähemmistöjä ja haavoittuvia ryhmiä yleisistä ongelmista, kuten turvattomuudesta, eriarvoisuudesta, taloudellisista vaikeuksista ja vaikutusvallan puutteesta.

Tulilinjalla ovat kansalaisjärjestöt, jotka puolustavat esimerkiksi oikeutta ammatilliseen järjestäytymiseen ja naisten tai seksuaalivähemmistöjen oikeuksia.

Maailmanjärjestys uuteen uskoon

Kun kansalliset päämäärät syrjäyttävät kansainvälisen yhteistyön, maailmanjärjestystä laitetaan uuteen uskoon. Vahvat valtiot – Kiina, Venäjä ja Yhdysvallat – pelaavat yhä enemmän omilla säännöillään.

– Roistomaiset johtajat tuovat oman johtamistyylinsä kansainvälisiin suhteisiin. He pystyttävät rajoja ja muureja sivuuttaen olemassa olevat instituutiot, sopimukset ja säännöt, raportti lataa.

Samaan aikaan eri puolilla maailmaa yltyvät protestit, joiden taustalla on taloudellista syrjäytymistä, eriarvoisuutta ja köyhyyttä. Raportin mukaan niitä tukahdutetaan usein väkivallalla. Myös vaalituloksia väärennetään.

– Demokraattiset arvot ovat uhattuina ympäri maailmaa, kun vastuuttomat ”vahvat miehet” käyvät kansalaisyhteiskunnan ja median kimppuun ennennäkemättömällä – ja usein raa’alla – tavalla, raportin päätoimittaja Andrew Firmin sanoo.

Myös kansainväliset instituutiot on ahdistettu nurkkaan niin, että ne ovat kyvyttömiä vastaamaan aikamme haasteisiin ja torjumaan valtavaa eriarvoisuutta. Ihmisoikeusloukkaukset saavat jatkua Saudi-Arabiassa ja Sudanissa, eikä syyrialaisia tai Myanmarin rohingya-väestöä kyetä auttamaan riittävästi.

Valopilkkuja ja myönteistä ajattelua

Viime vuosi toi kansalaistoiminnalle myös kirkkaita voittoja. Civicus lukee niihin naisten oikeuksia puolustavan #MeToo-kampanjan, Yhdysvaltain koululaisten aseiden vastaisen kampanjan sekä nuorten maailmanlaajuisen ilmastonmuutoskapinan.

John muistuttaa, että kansalaisyhteiskunta saavutti viime vuonna voiton Armeniassa ja Etiopiassa, joissa valta vaihtui liikehdinnän seurauksena ja uudet vallanpitäjät vahvistavat nyt demokratiaa.

Civicus kannustaa vastaamaan oikeistopopulismiin tarjoamalla myönteisiä vaihtoehtoja. Niihin kuuluvat uudet ajatukset taloudellisesta demokratiasta ja reilusta taloudesta, jossa ihmisten oikeudet ovat etusijalla. Raportti kehottaa vahvistamaan kansainvälisyyden henkeä ja humanismia unohtamatta myötätuntoa kaikesta, mitä sanomme ja teemme.

Englanninkielinen versio