Jarno Mela

Näyttelijä Henry Räsänen purkaa työnhakukurssien kokemuksiaan Heikin aktiivimalli -näytelmässä.

Työnhakuasiaa ei koskaan voi olla liikaa, julistaa Heikki. Heikki on innokas työnhakukurssilainen, joka käy parhaillaan 17:ttä työnhakukurssiaan. Jotta aktiivimalli ei iskisi tukiin, kiertää Heikki julistamassa työnhakukurssien ilosanomaa suuresti ihailemansa työnhakukurssin vetäjän firman kautta.

Heikille työnhakukurssien voimaeläintenaskartelutuokiot, koputusharjoitukset ja työttömien keppijumpat tuovat tärkeää sisältöä elämään.

Heikki-hahmon takana on teatterintekijä Henry Räsänen. Heikin aktiivimallikiertue syntyi Räsäsen omista kokemuksista työnhakukurssien vetäjänä. Niitä hän veti sivutöinä 2000-luvun alkupuolella.

”Ei ole niin vakavaa aihetta, jota ei voisi huumorin kautta esitellä.”

– Jotenkin se tökkäsi omaa maailmankuvaa vastaan. Kurssien virallisiin tavoitteisiin on piilotettuna ideologia, että ihmisten pitää muuttua joksikin muuksi kuin he ovat. Se lähti tarpeesta purkaa omat kokemukset teatterin muotoon.

Kursseja vetäessään Räsänen tajusi, että työnhaun ympärille on rakentunut oma kieli – työnhakukurssien kieli. Pohjois-Karjalassa syntyneelle näyttelijälle kieli näyttäytyi itä-länsi-asetelman kautta.

ILMOITUS

– Se kieli edusti minulle länsisuomalaista rationaliteettia. Itäsuomalainen ei taivu tällaiseen.

Räsänen korostaa, että on kursseilta myös hyviäkin muistoja. Hän kiittelee, että sai tehdä niitä hyvin vapaasti. Hän veikin kurssinsa esimerkiksi lenkkeilemään, minkä lisäksi he vain puhuivat ihmisistä ja elämästä.

– Ne viralliset tavoitteet tökkäsivät. Siellä oli hyvin monenlaista porukkaa mukana, esimerkiksi kuusikymppisiä alkoholisoituneita miehiä, joilla ei suomeksi sanottuna ollut mitään realistista mahdollisuutta työllistyä. Sitten minun tehtäväni oli kertoa heille aktivoitumisen ilosanomaa.

Aktivoitumisen ilosanomaa oli pakko julistaa, koska ilman aktivoitumista uhkasi karenssi. Aktiivimalli on sitten luonut siihen uuden uhkan.

– Karenssin uhka oli koko ajan läsnä, Räsänen kertoo.

Heikin aktiivimallissa on paljon niin sanottua pohjoiskarjalaista vittuiluhuumoria. Toki sen esityksen juuret ovat syvällä koko huumorin perinteessä.

– On siinä kutsumus, että ei ole niin vakavaa aihetta, jota ei voisi huumorin kautta esitellä. Onhan tällaisella narriperinteellä vahvat perinteet. Juurethan ovat historiallisesti tosi syvällä.

Räsänen haluaa näyttelijänä esiintyä muualla kuin perinteisessä teatteritilassa. Tähän Heikin aktiivimalli soveltuu erinomaisesti. Hän on käynyt esiintymässä muun muassa TE-keskusten virkistyspäivillä.

– Tässä esityksessä on melkein tärkein asia se, että kursseilla sanotaan, että pitää oppia tuntemaan itsensä ja olla oma itsensä. Mutta piiloviesti on se, että pitää olla oikealla tavalla oma itsensä.

Vasemmistoliitto oli ensimmäinen puolue, joka pyysi Räsäsen esiintymään. Outokummussa pidetyssä tapahtumassa Heikki sanoi, että on käynyt kokoomuksen tilaisuudessa puhumassa. Tosielämässä näin ei ole käynyt – vielä.

– Heikkihän on sellainen, että hän voisi mennäkin, Räsänen naurahtaa.


Hyvä lukija!

Kiitos, että luit jutun. Tämä juttu on kirjoitettu kotiin tilattavaan lehteemme.

Jokainen tilaus vahvistaa toimituksemme resursseja kirjoittaa luotettavia uutisia ja juttuja verkkoon.

Tilaa nyt Kansan Uutiset. Edistät moniäänistä journalismia!

Tarjoushintaan kotiin kannettuna 30 €/3 kk + sähköinen digilehti 3 kuukaudeksi 4,90 €.