Lehtikuva/Jussi Nukari

Hongan menestys ei yllättäisi tällä kaudella enää ketään.

Veikkausliigaennakkojen kirjoittaminen on ollut viime vuosina turhankin kaavamaista. Aivan kuten monena vuonna tätä ennen, nytkin lajiniilot ovat hellyttävän yksimielisiä siitä, että HJK tulee marssimaan tällä viikolla käynnistyvällä kaudella helpohkosti mestaruuteen ja todellista kamppailua käydään vain muista mitalisijoista. Copy + paste vuosiluvut päivittäen, teksti toimitussihteerille ja näin.

Tällä kertaa pelissä on kuitenkin enemmän muuttujia, eikä pienin niistä ole uudistunut sarjajärjestelmä. Veikkausliiga pelataan tänä vuonna ikään kuin kahdessa osassa: ensin kaikki pelaavat tavanomaisen kaksinkertaisen runkosarjan, minkä jälkeen joukkueet jaetaan kahtia mestaruussarjaan ja haastajasarjaan, joissa pelataan yksinkertainen sarja. Vielä tämän jälkeen mestaruussarjassa mitalien ulkopuolelle sijoittuneet joukkueet pelaavat yhdessä haastajasarjan ykkösen kanssa eurolopputurnauksen. Sen voittaja pelaa mestaruussarjassa kolmanneksi sijoittuneen kanssa kaksiosaisen eurofinaalin, jonka voittaja saa paikan Eurooppa-liigan karsintoihin. Kuulostaako monimutkaiselta? Niin minustakin.

Tavoitteena uudella sarjajärjestelmällä on Palloliiton mukaan vähentää otteluruuhkia: pelien määrä vähenee, ja kausi pitenee. Tämä toki on etenkin europelejä pelaavien joukkueiden mieleen. Se, miten homma toimii käytännössä, jää nähtäväksi.

Monet asiantuntijat ovat pitäneet Honkaa Klubin varteenotettavimpana haastajana, eivätkä perusteetta. Viime kaudeksi Veikkausliigaan noussut espoolaispoppoo taisi lyödä kaikki ällikällä sijoittumalla peräti neljänneksi. Tällä kaudella menestys ei yllättäisi enää ketään, vaikka keltamustapaitojen viime kauden ykköstykki Macoumba Kandji siirtyikin toisaalle. Espoolaiset ovat napanneet haaviinsa talven aikana useita erinomaisia pelimiehiä, ja Klubin ja Hongan välisissä ”metroderbyissä” saatetaankin ratkaista mestaruus.

Klubin ja Hongan takana pronssista taistelee nippu varsin tasaisia joukkueita, ja onkin kiinnostavaa, mitkä niistä loppujen lopuksi päätyvät pelaamaan mestaruussarjaa. Jarkko Wissin luotsaama Ilves nappasi lauantaina cupin välierässä voiton Hongasta erittäin tasaisen kisailun jälkeen, eikä ole mitään syytä epäillä, etteivätkö kissapedot kykenisi kynsimään pisteitä kauden aikana aivan keiltä tahansa. Erityisesti kannattaa seurata Tampereelle epäonnistuneen SJK-vierailun jälkeen palaavaa ”Taikuri” Emile Paul Tendengiä, joka pelasi edellisellä Ilves-visiitillään itsensä tamperelaisyleisön sydämiin.

ILMOITUS

Hyvistä sijoituksista taistellevat myös perinteikkäät palloseurat Kuopiosta ja Rovaniemeltä. Viime kauden hopeamitalistijoukkue RoPS menetti rutkasti tulivoimaa huippulahjakkaan lainapelaajan Lassi Lappalaisen palattua takaisin Klubiin, eikä joukkueen runko ole muutenkaan aivan viime vuoden tasolla. KuPSilla taas pelaajisto on paperilla vahva, mutta olosuhdemurheet ovat sotkeneet valmistautumista. Rasmus Karjalainen on toki vahva ehdokas maalikuninkaaksi.

Jos on HJK ylivoimainen mestarisuosikki, on nousijajoukkue HIFK yhtä vahva kandidaatti suoraksi putoajaksi. Stadin derbyjen paluu otteluohjelmaan innostaa toki monia, mutta siihen ilonaiheet jäävätkin: materiaali on heppoinen eikä seuran taloustilannekaan näytä kovin ruusuiselta. Toinen nousijajoukkue KPV säilyneekin helpommin jo pelkästään siksi, että taustalla vaikuttava mesenaatti Matti Laitinen tuskin tahtoo lempilapsestaan hissijoukkuetta. Mikäli pistesaldo uhkaa jäädä liian pieneksi, seuran on mahdollista operoida siirtomarkkinoilla.

Entäs se Klubi sitten, miksi se on vuodesta toiseen niin kova? Koska menestys synnyttää menestystä, myös taloudellisesti. HJK takoi viime kaudella 300 000 euroa voittoa, ja sen pelaajabudjetti on enemmän kuin esimerkiksi Hongalla ja KuPSilla yhteensä. Pelkällä rahalla mestaruuksia ei kuitenkaan hankita, ja onhan Klubissa viime vuosina tehty monta asiaa oikein. Esimerkiksi se, että päävalmentaja Mika Lehkosuolla alkaa jo viides kausi joukkueen peräsimessä, on tuonut varmuutta ja jatkuvuutta, kaikesta kritiikistä huolimatta.

Veikkausliigakohteet palaavat vakiolapulle vasta brittisarjojen päätyttyä, siispä tämän viikon rivissä on yhä Valioliigaa ja Championshipiä. Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 6.4. kello 16.58. Kansan Uutiset suosittelee 64 merkin järjestelmää: 1, 1, 2, 1, 2, 2, 1 (2), 2 (X), 2(X), 1(X), 2, 2(1), X (2).