Lehtikuva/Filippo Monteforte

Äärioikeiston yhteistyötä rajoittaa se, että nationalismit törmäävät helposti toisiinsa.

Italian varapääministeri, äärioikeistolaisen Lega-puolueen johtaja Matteo Salvini on kutsunut ensi maanantaiksi Milanoon parikymmentä eurooppalaista äärioikeistolaista puoluetta. Asiasta kertoi brittilehti Guardian torstaina.

Guardianin mukaan Salvini pyrkii kokoamaan äärioikeistoa yhteiseen liittoutumaan toukokuussa pidettäviä europarlamentin vaaleja varten. Lega-puolueen tiedottaja ei suostunut kertomaan lehdelle, mitä puolueita on kutsuttu.

Äärioikeistolaiset ja oikeistopopulistiset puolueet ovat vallassa Italian lisäksi Unkarissa, Itävallassa ja Puolassa.

Salvini on aiemminkin pyrkinyt kokoamaan Euroopan äärioikeistoa.

Salvinia, joka hoitaa varapääministerin tehtävien lisäksi sisäministerin salkkua, pidetään Italian viime kesäkuussa muodostetun hallituksen todellisena johtajana.

Yhtäläisyyksiä ja eroja

Salvini on aiemminkin pyrkinyt kokoamaan Euroopan äärioikeistoa. Tammikuussa hän vieraili Varsovassa tapaamassa Puolan autoritaarisen hallituspuolueen PiS:n johtoa.

ILMOITUS

Europarlamentin äärioikeistolaiset ja oikeistopopulistiset puolueet ovat tällä hetkellä jakautuneita useisiin europuolueisiin. Yhteisen liittoutuman muodostamista pidetään vaikeana, koska yhdistävien tekijöiden – kuten maahanmuuttovastaisuuden – lisäksi puolueilla on myös merkittäviä eroja. Koska ne ovat nationalistisia, nationalismit törmäävät helposti yhteen.

Myös Puolan PiS:n ja Italian Legan välillä on merkittävä ero: Salvini on hyvää pataa Vladimir Putinin Venäjän kanssa, kun taas Puolan hallituspuolue on jyrkästi Venäjän vastainen.

Omassa eurovaalien julistuksessaan Lega ilmoittaa korostavansa Euroopan kristillisiä juuria, puolustavansa kansallista identiteettiä ja pitävänsä Italian perustuslakia EU:n lakeja ylempänä.

Le Pen ja Salvini rinnakkain

Guardian tiedusteli joiltakin puolueilta, aikovatko ne osallistua Milanon kokoukseen. Ainakin Saksan AfD aikoo osallistua.

Ranskan Kansallisen kokoomuksen (RN) Marine Le Pen ei aio henkilökohtaisesti osallistua, mutta puolue ei muuten kertonut aikeistaan tarkemmin. Le Pen on kuitenkin aiemmin puhunut RN:n ja Legan liittoutumisesta, ja RN:n eurovaalimainoksissa on kuvattu Le Pen ja Salvini rinnakkain.

Unkarin hallituspuolue Fidesz ja pääministeri Viktor Orbán ovat myös hyvissä väleissä Salvinin kanssa.

Fidesz on yhä oikeistokeskustalaisen europuolueen EPP:n jäsen, vaikka sen jäsenyys maaliskuussa jäädytettiinkin ehdollisesti. Vastoin uhkauksiaan Orbán ei irrottanut puoluettaan EPP:stä, mutta hän on vihjannut harkitsevansa liittoutumista Salvinin kanssa eurovaalien jälkeen.

Legasta odotetaan voittajaa

Salvinin Lega-puolueesta odotetaan eurovaalien suurinta voittajaa Italiassa. Se on kaksinkertaistanut gallupkannatuksensa verrattuna vuoden takaisiin vaaleihin ja sille ennustetaan reippaasti yli 30 prosentin ääniosuutta.

Legan hallituskumppani, populistinen Viiden tähden liike (M5S) on jäänyt täysin Salvinin varjoon. Vaaleissa M5S sai lähes kaksinkertaisen äänisaaliin verrattuna Legaan, mutta nyt voimasuhteet ovat kääntyneet mielipidetiedusteluissa päinvastaisiksi.

Keväällä on pidetty aluevaalit kolmessa maakunnassa, Sardiniassa, Abruzzossa ja Basilicatassa. Kaikissa voittajaksi on selviytynyt oikeistokoalitio, jossa Lega on mukana.

Toissa sunnuntaina pidetyissä Basilicatan vaaleissa katkesi 24 vuotta jatkunut vasemmiston valta maakunnassa.

Viiden tähden liike on ollut maakuntavaaleissa omilla listoillaan. Sen menestys on ollut vaihtelevaa: Sardiniassa puolue romahti, Abruzzossa pysyi lähes ennallaan ja Basilicatassa eteni jonkin verran.