Jarmo Lintunen

Eläinsuojelujärjestö Animalia on julkaissut avoimen kirjeen, joka vaatii turkistarhauksen kieltämistä seuraavalla hallituskaudella.

Nykyisistä eduskuntapuolueista vihreät ja vasemmistoliitto asettuvat tukemaan turkistarhauksen täyskieltoa. Myös feministinen puolue ja eläinoikeuspuolue ilmaisevat tukensa tarhauksen täyskiellolle vastauksena Animalian kirjeeseen.

Esimerkiksi kokoomuksesta tukea tarhauksen rajoituksille ei suoraan löydy.

– Kun 12 eurooppalaista valtiota on jo päättänyt kieltää tarhauksen, voidaan sanoa, että Suomi on pahasti jälkijunassa tässä asiassa. Uusi eduskunta tarjoaa mahdollisuuden muutokseen, ja odotamme vastausta kirjeeseen jokaiselta puolueelta, sanoo Animalian kampanjavastaava Veikka Lahtinen.

Tarhauselinkeino on päässyt todella helpolla, kun rajoituksia ei ole tehty toistuvista eläinten hyvinvointia koskevista kohuista huolimatta.

Kirjeessä muistutetaan, että suomalaisista 69 prosenttia haluaa turkiseläimille joko merkittävästi lisätilaa ja lajityypillisiä olosuhteita tai lakkauttaa tarhauksen kokonaan.

– Tarhauselinkeino on päässyt todella helpolla, kun mitään rajoituksia ei ole tehty toistuvista viime vuosien eläinten hyvinvointia koskevista kohuista huolimatta, Lahtinen sanoo.

ILMOITUS

– Jo vuoden 2011 Kataisen hallitusohjelmaan oli kirjattu tarhaajien vaihtoehtoisia työllistymismahdollisuuksia koskeva selvitys, joka jäi tekemättä. Uuden hallituksen on tehtävä kunnollinen selvitys tarhaajien tukemisesta muihin elinkeinoihin siirtymisessä, jotta alan alasajo voidaan hoitaa sosiaalisesti kestävällä tavalla, vaatii Animalian eläinsuojeluasiantuntija Laura Uotila.

Järjestö korostaa myös, että tarhauksen ongelmat ovat haitaksi Suomen maineelle.

– Viimeksi viime viikolla miljoonat italialaiset ovat katsoneet kotisohviltaan kuvaa kärsivistä ketuista Suomen tarhoilla. Emme voi jatkaa enää tällä tavalla, Uotila sanoo.