All Over Press/TASS/Yelena Afonina

Lähes 20 vuotta sitten alkanut toinen Tšetšenian sota ei oikeastaan koskaan loppunut, vaikka iskuja on vuosi vuodelta yhä vähemmän. Tšetšenian ihmisoikeustilanne on edelleen surkea. Toisinajattelijoita on tapettu Moskovassa, Wienissä ja Arabiemiraateissa asti.

On siis hämmentävää katsoa Youtubesta videota, jossa Tšetšeniasta vuonna 2015 paennut, sittemmin Puolasta turvapaikkaa hakenut Tumso Abdurahmanov haastaa Tšetšenian parlamentin puhemiestä Magomed Daudovia. Abdurahmanov esittää Daudoville puhelimitse syytöksiä: miksi Daudov taisteli ensin Venäjän armeijaa vastaan, mutta loikkasi sitten sen puolelle? Viime elokuussa julkaistulla videolla on 2,5 miljoonaa katselukertaa, miljoona enemmän kuin Tšetšeniassa on asukkaita.

Sosiaalinen media on Tšetšeniassa suosittua. Itsevaltainen presidentti Kadyrov on ahkera Instagramin käyttäjä. Vapautta se ei ole Tšetšeniaan tuonut: homoja vainotaan juurikin sosiaalisesta mediasta haalittujen tietojen avulla. Mutta miehinen kunnia edellyttää, että haasteeseen pitää vastata. Siksi vallanpitäjät soittelevat Abdurahmanoville. Daudovin lisäksi Abdurahamov on väitellyt Youtubessa esimerkiksi Tšetšenian kansallisuusministeri Džambulat Umarovin kanssa.

Väittelyn tuloksena Daudov julisti Abdurahmanovin verivihollisekseen, ja Kadyrovin Euroopassa olevat tukijat ovat uhkailleet tubettajaa. Abdurahmanovin kanavan katsojamäärät vain kasvavat. Mutta vaikka tšetšeeniyhteisön ensimmäinen avoin dialogi sodan alkamisen jälkeen ei ole vielä johtanut yhteisymmärrykseen, ovat vallanpitäjät ainakin joutuneet perustelemaan toimintaansa muutenkin kuin raa’alla voimankäytöllä. 14. maaliskuuta venäläisen Kommersant-päivälehden toimittaja Aleksandr Tšernyh totesi, että Moskovassa näin suoraviivaista dialogia vallanpitäjien ja opposition välillä voi vain kadehtia.

Kirjoittaja on matematiikan maisteri Venäjän kansojenvälisen ystävyyden yliopistosta.

ILMOITUS


Hyvä lukija!

Kiitos, että luit jutun. Tämä juttu on kirjoitettu kotiin tilattavaan lehteemme.

Jokainen tilaus vahvistaa toimituksemme resursseja kirjoittaa luotettavia uutisia ja juttuja verkkoon.

Tilaa nyt Kansan Uutiset. Edistät moniäänistä journalismia!

Tarjoushintaan kotiin kannettuna 30 €/3 kk + sähköinen digilehti 3 kuukaudeksi 4,90 €.