Jarno Mela

Jos joku vielä naiivisti kuvittelee, ettei Suomessa ole rasismia, niin terve menoa tutustumaan vasemmistoliiton helsinkiläisehdokkaan Suldaan Said Ahmedin saamaan törkypalautteeseen. Hän ja monet muut maahanmuuttajataustaiset ehdokkaat ovat kansanvallan palveluksessa ollessaan jatkuvan häirinnän, solvauksen, vihapuheen, jopa tappouhkausten kohteena.

Kommentointi on inhottavaa räkänokkaista rasismia, johon syyllistyvät ovat aikuisia ihmisiä. Kyllä. Sen näkee heidän kuvistaan. Tähän on tultu: rasismi on niin normalisoitu, että sitä kylvetään omalla nimellä ja kasvoilla.

Suomi heräsi vaaleihin liittyvään väkivaltaan viime sunnuntaina. Soldiers of Odin -takkinen mies yritti lyödä ulkoministeri Timo Soinia Korson maalaismarkkinoilla. Turvamiehet ehtivät väliin. Tämäkin tapaus on täysin tuomittava, eikä siihen liity mitään mutta-sanalla alkavaa sivulausetta.

Mutta. Poliittinen väkivalta on ollut näissä vaaleissa läsnä ennen kokemattomalla tavalla jo viikkoja, ehkä kuukausia. Lähes kenelläkään sen kohteella ei ole turvamiehiä suojanaan. Vaalilehtiä ja esitteitä kaduilla jaettaessa väkivallan uhka on koko ajan läsnä. Sosiaalisesta mediasta, joka nykyään on ehdokkaalle välttämättömyys, tulvii tappouhkauksia ja muuta saastaa niille, jotka ylipäätään tekevät mahdolliseksi sen, että meillä on vapaat vaalit.

Puolueiden puheenjohtajat havahtuivat sunnuntaina tuomitsemaan Soiniin kohdistuneen yrityksen. Se on oikein, mutta ei riitä. Puolueiden, puoluejohtajien, turvallisuusviranomaisten – ja itse asiassa ihan meidän kaikkien on sanottava, että nyt peli poikki. Minkäänlainen häirintä ei ole sallittua eikä minkäänlaisella väkivaltakuvastolla kampanjointi – sitäkin tapahtuu – sallittua. Jokaisella on oikeus ajaa oikeaksi katsomiaan asioita ilman pelkoa.

ILMOITUS

On aivan pöyristyttävää, että samaan aikaan tähän maahan suunnitellaan työperäistä maahanmuuttoa turvaamaan meidän tuleva hoivamme ja eläkkeemme, jos emme pysty emmekä edes halua taata täällä jo asuvien turvallisuutta.

Jos nykyisen vihapuheen sallitaan jatkuvan, emme ansaitse kuin näivettymisen omahyväisyyteemme.

kai.hirvasnoro@kansanuutiset.fi


Hyvä lukija!

Kiitos, että luit jutun. Tämä juttu on kirjoitettu kotiin tilattavaan lehteemme.

Jokainen tilaus vahvistaa toimituksemme resursseja kirjoittaa luotettavia uutisia ja juttuja verkkoon.

Tilaa nyt Kansan Uutiset. Edistät moniäänistä journalismia!

Tarjoushintaan kotiin kannettuna 30 €/3 kk + sähköinen digilehti 3 kuukaudeksi 4,90 €.