Lehtikuva/Jussi Nukari

Vasemmistoliitto esitti tammikuussa samaa asiaa osana keinovalikoimaa palkkadumppauksen torjumiseksi.

”Työntekijöiden palkkoja on poljettu muun muassa suomalaisessa telakkateollisuudessa jopa noin kolmen euron tuntipalkkoihin. Kärsijöinä ovat sekä työntekijät, rehellisesti toimivat yritykset että laajalti koko yhteiskunta.”

Näin perustelevat turkulaiset ay-aktiivit kansalaisaloitettaan alipalkkauksen kriminalisoimiseksi. Aloite on jätetty kuukausi sitten 27. helmikuuta. Nimiä siinä on hieman yli 900.

Aloitteen alullepanijoihin kuuluva Jaakko Lindfors kertoo SAK:n verkkosivuilla, että alipalkkojen toteen näyttäminen on erittäin vaikeaa, sillä yksittäiset työntekijät pelkäävät joutuvansa ongelmiin työnantajan kanssa.

– Alipalkkauksen kriminalisointi on yksi tapa suitsia ilmiöitä. Se olisi myös rehellisten yrittäjien edun mukaista, Lindfors huomauttaa.

SAK:n mukaan alipalkkauksen kriminalisoiminen pitäisi kirjata seuraavaan hallitusohjelmaan.

ILMOITUS

Vasemmistoliitto esitti tammikuussa ohjelman reilujen työehtojen takaamiseksi kaikille. Siinä on yhdeksän kohtaa, joista yksi on alipalkkauksen kriminalisointi.

Vasemmistoliitto esittää myös kanneoikeuden laajentamista ammattiliitoille, mikä Lindforsinkin mielestä olisi tehokkain keino.

– Kolmen euron tuntipalkat eivät kuulu Suomeen, eivätkä työnantajat voi ulkoistaa vastuutaan alihankkijoille. Tilaajavastuuta pitää uudistaa ketjuvastuuksi niin, että tilaaja vastaa viime kädessä kaikista alihankkijoidensa veroista ja muista maksuista sekä näiden palveluksessa olevien työntekijöiden palkoista, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sanoi ohjelman julkaisun yhteydessä.