Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

”Perhevapaauudistukseen rahaa yritystuista”

Perhevapaiden kustannukset tulee jakaa koko yhteiskunnan kesken, katsoo Suomen Yrittäjät. Järjestön mukaan lapsen odotukseen liittyvät sairauslomat ja sairaan lapsen hoito tulisi siirtää Kelan maksettaviksi.

Nyt kustannukset kaatuvat etenkin naisyrittäjien kontolle, sillä he työllistävät nimenomaan naisia. Lisäksi sairasta lasta jää edelleen hoitamaan useammin äiti kuin isä.

Järjestö laskee, että naisyrittäjälle tulee näistä työntekijän tilapäisistä vapaista ja sijaisen palkkaamisesta noin 10 000 euron kustannukset sivukuluineen vuodessa.

Koko maan osalta kustannukset olisivat noin 100–120 miljoonaa euroa vuodessa. Yrittäjien mukaan kustannusten siirto Kelalle olisi perusteltua, koska lapset kasvavat koko yhteiskuntaa varten.

Samalla perhevapaita tulisi muuttaa siten, että niiden nykyistä joustavampi jaksottaminen olisi mahdollista. Tällä lisättäisiin yrittäjä-äitien mahdollisuutta hoitaa lastaan perhevapailla. Nyt vain joka kahdeksas yrittäjä-äideistä voi ottaa sekä äitiysloman että vanhempainvapaita lapsensa syntymän yhteydessä.

ILMOITUS

Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen totesi tiistaina, että perhevapaauudistus voidaan näiltä osin rahoittaa leikkaamalla yritystukia. Järjestö on valmis karsimaan mm. merenkulun matkustajaliikenteen tukea ja raskasta teollisuutta hyödyttävää energiaverotukea.

Hoito sopii, kustannukset eivät

Sairas lapsi tulee Yrittäjien mukaan hoitaa kotona, mutta sen kustannukset eivät kuulu yrittäjien maksettaviksi.

Lain mukaan äkillisesti sairastunutta lasta saa hoitaa kotona korkeintaan kolme päivää. Työehtosopimuksissa on usein sovittu, että tältä ajalta maksetaan palkkaa.

– Meillä on esimerkiksi työntekijä, joka oli yhteensä kahdeksan vuotta perhevapailla. Nyt nämä lapset sairastavat ja poissaoloja kertyy. On ihan hyvä, että sairaat lapset hoidetaan kotona, mutta ei ole ihan oikein, että maksan palkkaa tekemättömästä työstä, CleanMarin Oy:n toimitusjohtaja Mari Laaksonen sanoo.

Yrittäjäehdokkaita aiempaa enemmän

Yrittäjiä on SY:n mukaan näissä eduskuntavaaleissa enemmän ehdolla kuin aiemmin, jopa 20 prosenttia enemmän.

Perinteisesti ”yrittäjäpuolueiksi” miellettyjen kokoomuksen ja keskustan lisäksi myös vasemmistoliitolla on järjestön laskelmien mukaan aiempaa selvästi enemmän yrittäjäehdokkaita. Sen sijaan SDP:n ehdokaslistoilla yrittäjien osuus on pudonnut.

Kahden gallup-kärjen eli SDP:n ja kokoomuksen verolinjaukset eivät kelpaa Yrittäjille. Molempien esitykset saivat tiistaina kylmän vastaanoton. Pentikäisen mukaan valtiolla ei ole varaa minkäänlaisiin veronkevennyksiin ja valtion menoja tulee leikata reippaasti edelleen uusista hävittäjähankinnoista huolimatta.